NYHEDER

Det sker på Tandklinikken-Mariager

Følg med på denne side, hvor vi løbende holder dig opdateret om, hvad der sker i vores verden. På klinikken finder du også aktuelle opslag og foldere om tandfaglige emner.

Juni er lig med jordbær, sommerfester og Sankt Hans

19/6-2024

Der hygges og festes i mange steder i det danske sommerland. Det kan både være hjemme hos os selv, hvor vi mæsker os i de sunde og lækre jordbær og til Sankt Hans, hvor vi samles med familie og venner og nyder de lyse aftener.

Svaner i Mariager Fjord

Til det nyligt afholdte folkemøde på Bornholm blev en ny tilskudsordning for tandpleje i Danmark bla. diskuteret.

Det er på høje tid, at der bliver ryddet op i tilskudsjunglen, så der bliver skabt mere lighed i sundheden og ”mere til flere” for den samme pose penge. Det er noget af en stor opgave at få realiseret, men det bliver spændende at følge med i.

Tandfolket håber, at mund og krop kommer til at hænge sammen i en forståelse af synergi og sammenhæng i et sundhedsvæsen. I stedet for at være et sygdomsvæsen til ren brandslukning.

Men smider du selv brænde på dit bål via din mund?

”Betændelse et sted i kroppen nærer kort sagt betændelse andre steder i kroppen som benzin på et ulmende bål”.

(Citat af Claus Henrik Nielsen, overlæge og professor til Berlingske den 29/3 2024, og som selv bruger tandtråd dagligt).

Endnu et godt argument for at holde dit tandkød sundt og fri for betændelse, det vil sige blødningsfrit.

Og her er det bedste værktøj uden tvivl tandbørsten.

Når du er på dit årlige besøg hos os, så husk også at få tjekket gamle rodfyldninger for rodspidsbetændelse via et røntgenbillede. Vores kæbe gemmer desværre ofte på ulmende betændelser i forbindelse med rodbehandlede tænder.

Det er vigtigt at få det behandlet, også selvom du ikke har ondt lige nu. Hellere være på forkant end på bagkant med ømme tænder.

5 håndfulde om ugen

Engang var der noget med ”6 om dagen”. Altså 6 stykker frugt og grønt om dagen som sundhedsstyrelsen i mange år har prøvet at lære os.

Nu er de kommet med en ny tommelfingerregel eller skal vi sige håndregel, nemlig 5 håndfulde om ugen af det søde og/eller salte snacks, hvis du vil lytte til de officielle anbefalinger.

Svaner i Mariager Fjord

Foto: www.foedevarestyrelsen.dk

Det er Fødevarestyrelsen, der prøver at vejlede os i vores indtag af det søde og salte med en nem huskeregel og et mål vi alle – store som små – har lige ved hånden, og som passer til vores størrelse.

De søde drikke tæller også med, og her siger Fødevarestyrelsen, at der kun er plads til én om ugen.

Altså én sodavand, ét glas iste, ét glas saft. Det, tror jeg, vil komme som noget af en overraskelse for mange og specielt her i sommervarmen.

Og for lige at putte mere brænde på dit indre bål så er nedbrydningen af sukker i din krop også en inflammatorisk proces (en betændelsesreaktion).

Det er derfor, vi taler om en antiinflammatorisk kost, når sukker og hvide melprodukter (franskbrød og pasta) fravælges for et bedre helbred og mindre smerter fra fx gigt.

Det gode er, at bakterierne i din mund også bliver udsultet, altså dem du måske ikke lige får fjernet med tandbørsten.

Så det er en ren win win historie ovenpå vores sidste nyheder her på hjemmesiden.

Du kan læse hele pressemeddelelsen om de 5 håndfulde her.

Et farvel til vores studine

Freja Andreasen stopper hos os ved udgangen af juni, og vi venter spændt på, om det mon bliver en kommende tandlægestuderende, når studieoptagelserne bliver offentliggjort sidst i juli.

Tusind tak for nu og for god hjælp. Vi ønsker det allerbedste for dig, Freja, fremover.

Til dig ude i sommerlandet ønsker jeg en dejlig sommer med dine kære, og husk vi er altid lige ved hånden til at slukke en akut brand i din mund, da vi har åbent i hele ferieperioden.

Svaner i Mariager Fjord

Våren får amorinerne i luften

22/5-2024

Vi nyder det dejlige vejr, og alt blomstrer på livet løs – også kæresteriet!

Vi ved, at et kys udløser lykkehormonerne dopamin og oxytocin. For læber er nemlig 200 gange mere følsomme end vores supersensitive fingerspidser.

Svaner i Mariager Fjord

Ni daglige kys og din mundflora er udskiftet. Men det er ikke blot ved tantekys!

Studier har vist, at vores mund sandsynligvis indeholder over 700 forskellige typer af bakterier. Det er ikke så lidt, må man sige!

Du ved sikkert godt, at når vi kysser, deler vi bakterier. Men er du klar over, at forskning har vist, at i et 10-sekunders kys skifter hele 80 millioner bakterier vært? Heller ikke så lidt!

Og kysser du ni gange dagligt (med den samme), har I med stor sandsynlighed delt mundbakterier med hinanden.

Og ja der er sygdomme, der smitter gennem spyt og dermed kys som fx herpes, tuberkulose, mononukleose (kyssesyge) og covid. Det ved vi godt.

Det lyder jo alt sammen lidt voldsomt, men det er ikke nødvendigvis ulækkert.

Bakterier kan både være gode og dårlige

Års forskning i menneskets mange bakterier tyder nemlig på, at en høj diversitet (forskellighed) af bakterier kan være gavnligt. Dermed kan et godt, langt kys måske hjælpe begge parter med at holde skadelige mikroorganismer fra døren.

Diversitet er godt, men en overvægt af dårlige bakterier giver ubalance i kroppen, som kan udmønte sig i forskellige sygdomme.

Det kender vi alt til på klinikken. For når du har været på antibiotikakur, ser vi ofte svamp i munden, fordi svampehyferne pludselig får plads, og de elsker fugt og sukker.

Antibiotika nedkæmper bakterier, men svampe er ikke en bakterie. De består af et netværk af tråde, der kaldes hyfer. Svampe er påvirkelig af anden medicin som fx Brentan eller bedst er profylakse, som du kan læse nedenfor.

Candida eller trøske

Mundsvamp – også kaldet candida – kan heldigvis bekæmpes med nogle ret enkle tiltag som fx:

 • stoppe med sukkerindtag,
 • hyppig mundrens med børste, der fjerner svampene,
 • sukkerfrit tyggegummi, der giver øget spytdannelse, som fortynder bakterielaget og skyller munden.

Hvis du har haft candida før, så kender du det som røde slimhinder, der svier og brænder. Og fra små børn måske som hvide plamager, der kan skrabes af tungen og indersiden af kinderne.

Candida lever også i bedste velgående i tarmen, og de formår at sende besked til hjernen om, at nu mangler de sukker at leve af. Det gør, at vi får lyst til sukker, noget sødt.

Men vores mikrobiom, der består af flere kilo bakterier i tarmen har et spændende liv og styrer faktisk dit liv. Det er en anden god viden, jeg vil dele med dig på et senere tidspunkt.

Når vi mangler biodiversitet tyer vi bla. til probiotika

Probiotika en stor trend og er også en vigtig del af vores værktøjskasse her på klinikken.

Men hvad er probiotika? Ordet probiotika stammer fra græsk, hvor ”pro” betyder til fordel for, og ”bios” oversættes til liv. Probiotika kan defineres som ”levende mikroorganismer som tilført i passende mængder udfører en sundhedsfremmende effekt på værten”.

Heldigvis kan vi selv tilføre nogle af de gode bakterier, som vi ved, vi har så meget gavn af i form af mælkesyrebakterier.

Du kan købe mælkesyrebakterier som tabletter eller sugetabletter i håndkøb, men du kan også vælge at gurgle eller spise forskellige syrnede mælkeprodukter.

Probiotika hjælper også ved sarte slimhinder, hvis du ofte har aftenudbrud eller døjer med ømme gummer fx på grund af mundtørhed. Så anbefalingen er at ”forkæle” både din mundflora og tarmflora – dit mikrobiom – med mælkesyrebakterier.

Svaner i Mariager Fjord

Husk. Du er velkommen på klinikken for tips og tricks til diversitet, mundtørhed og et kysseklart forår!

Og nej vi uddeler ikke kys – bare rolig 😉

Det spirende forår er over os

11/3-2024

Vi kan både mærke det, høre det og måske også spise os til det?

I Danmark er vi desværre ikke så heldige at kunne plukke appelsiner og citroner på friland som nede sydpå, her foto fra vores tur til Italien for nyligt.

Svaner i Mariager Fjord

Men C-vitaminer findes i meget andet frugt og grønt end det velkendte sure fra citroner.

Mens vi venter på vores frugter og bær bliver modne i haven, og de lokale frugtplantager bliver klar, vil jeg fortsætte rækken af vitamintips her i vores nyheder.

Jeg har tidligere berettet om hyben, æbler og havtorn, og denne gang er det rød peber.

Den røde peberfrugt kan noget helt særligt

Rød peberfrugt er importeret, men er tilgængelig hele året i vores supermarkeder. Og den indeholder masser af det gode C-vitamin nemlig 163 mg pr. 100 g.

Svaner i Mariager Fjord

Vi skal bruge C-vitamin til vores immunforsvar, til heling efter infektioner og til kollagendannelse.

Kvinder kender det også fra hudpleje mod acne, rynker og fornyelse, og andre tager det som en blodfortyndende medicin efter anbefaling fra lægen. I kender det som en hjertemagnyl.

”Men Pia, hvorfor er det så interessant?” håber jeg, du spørger?

Der er et begreb, der hedder Leaky Gums, ligesom det nye moderne begreb der hedder Leaky Guts.

Vores slimhinder bliver gennemtrængelige for skadelige affaldsstoffer, bakterier, toxiner, når der går hul på overfladen. Det kan både være i mundslimhinden og i tandkødet såvel som på indersiden af vores tarm (Leaky Guts).

Sådan holder du dit tandkød sundt og stramt

 1. Fjernelse af plak: Brug tandbørste og tandtråd dagligt.

 2. Et godt spyt flow: Tyggegummi uden sukker, men vær opmærksom på medicinbivirkninger.

 3. En sund mundflora med den rette sammensætning af bakterier: Genopret efter behandling med antibiotika, brug tandpasta uden larylsulfat, undgå svamp ved rigtig proteserengøring og forbyg bagefter med mælkesyrebakterier og et godt immunforsvar.

Undersøgelser har vist, at halvdelen af personer, der døjer med tandkødsbetændelse, som også hedder gingivitis, mangler C-vitamin. 

Er du i underskud af C-vitamin?

Hvis du har paradentose, kan du have en sårflade på størrelse med en barnehånd ved at lægge indersiden af dine tandkødslommer sammen. Det må man kalde ”en port” til blodbanen for alskens bakterier fra munden; og de genfindes omkring dit hjerte, dine led osv.

Derfor er munden porten til hele indvendige dig.

Dette emne vender jeg tilbage til igen og igen, fordi din mund er indgangen til et godt helbred.

Du kan læse mere i mit blogindlæg ”Hvorfor er det så vigtigt at få nok C-vitamin”, herunder om du bla. kan få for meget C-vitamin. 

Skal du snart ud og trille æg?

Jul, fastelavn og nu påske med traditioner, søde sager og fridage med familien.

Vi er lige kommet over sneperiode og vinterferie, og nu nærmer påsken sig, hvor de fleste tanddamer holder ferie.

På tandklinikken holder vi fortsat ferier på skift for at holde døren åben for dig. Husk at du altid kan holde dig opdateret på vores ferieside.

Vores tandlæge Nikoline Lauritzen holder skansen i dagene op til påske. Flere af vores søde patienter har direkte sagt til mig, hvor godt de har følt sig behandlet, og hvor heldig jeg har været med at ansætte Nikoline.

Så tusind tak for ros, den er givet videre, og jeg er taknemmelig for at have mange dygtige kolleger omkring mig i Havnegade.

Også Søren Strabo får endelig noget anerkendelse for sit behandlingskoncept med magneter ved en spirende interesse for at redde rødder til gode tænder igen, fra kolleger, som han giver kurser til.

Tillykke til Søren og god vind med StraboSoftware, hvor du kan læse mere om den spændende magnetbehandling.

Reduceret åbning om fredagen

Vi har lagt vores åbningstider om i håb om at være mindre sårbare ved sygdom i ydertider. Siden nytår har vi derfor holdt lukket fra kl. 13.00 om fredagen med sidste patient sat til kl. 12.00.

Så nu må du frem fra busken torsdag eller på mail eller meget tidligt fredag, hvis der er noget, du er bekymret for op til weekenden.

I stedet for at vente, som ”nogen” gør, med at ringe, når de kommer tidligt hjem fra arbejde fredag, for så er vi også gået hjem. Vi håber, at I hurtigt vænner jer til det.

Vi udnytter altid enhver lejlighed til at feste

Denne gang var det en fødselsdag for en af vores søde kolleger, som fyldte rundt og fik denne smukke blomst. Og ja selvfølgelig kom der også kage på bordet.

Svaner i Mariager Fjord

Nyd foråret, solen og den spirende varme. Vel mødt på tandklinikken for flere gode råd.

På klinikken “tænder” vi på jul

6/12-2023

Her på første søndag i advent daler sneen stille ned og drysser gammeldags julestemning ud over os alle i vores smukke by. 

Klinikken er som altid pyntet op til jul fra midt i november for at følge Mariagers juleaktiviteter med det traditionelle julemarked og juletræ på torvet. Sidste års nedtoning af lyskæder er heldigvis rullet tilbage, og vi nyder lyset her i årets mørkeste måned.

Svaner i Mariager Fjord

Igen i år er jeg gået all in på julepynten, og vores vinduer kunne snildt være en reklame for en blomsterbutik, som vores Gitte sagde. Men hyggeligt er det, synes vores søde patienter, og det er det vigtigste.

Personalet har også moret sig over julekuglerne fra sighs.dk som sætter et lidt uhøjtideligt præg på al pynten med diverse gebisser. De er meget trendy, da flere af dem har bøjler på tænderne.

At sætte alignere på tænderne, en tynd skinne der retter tænderne, har været en del af en mediestorm, da “ufaglærte” er gået ind på området og har misinformeret og misbehandlet mange med drømmen om at få et helt lige tandsæt. En sørgelig historie synes jeg.

Vi tilbyder også mindre aligner-behandlinger, men det vender jeg tilbage med i det nye år både her på siden og på bloggen.

Nyd de sjove julekugler her.

Svaner i Mariager Fjord

Nyt om personalet, julefrokost, chokoladekursus mm.

Den sidste tid har vi alle hygget os med pakkekalender, fødselsdage og samtidig sagt et godmodigt farvel til vores tandlæge, Christian Aalund Krogsgaard, der stopper på klinikken ved udgangen af december.

Det blev til lidt mere end to år her hos os i Havnegade, som vi har nydt i personalegruppen, og vores patienter er blevet så fint behandlet af Christian.

Vi ønsker det bedste for Christian og hans snart større familie hjemme på forældrenes klinik på Djursland, hvor Christian nu skal styre boret.

Svaner i Mariager Fjord

Traditionen tro laver vi altid noget sjovt og hyggeligt sammen inden vores årlige julefrokost. I år skal vi på chokoladekursus og lære, hvordan vi kan lave de lækreste fyldte chokolader.

Dette fine sæt, som var en gave til en rund fødselar blandt personalet, kan måske inspirere os. Alt (undtagen bakken og papirstrimlerne) er lavet i chokolade og er lige til at sætte tænderne i.

Vi ønsker en rigtig glædelig jul og et fantastisk nytår til alle vores patienter og deres familier.

Skulle et stykke chokolade eller en mandelsnitte sætte sig fast i tænderne, er vi her på klinikken i dagene mellem jul og nytår, så alle kan få et fantastisk nytårssmil. 

Tag det sure med det søde

26/10-2023

Det er efterår med flotte farver i naturen, indendørs hygge og snart halloween. Og nogle har travlt med havens høst. I år har æblehøsten været god, og det er dejligt at se, at folk i Mariager også deler ud af al deres høst ved at sætte kasser ud på fortovet og lave opslag på Facebook om gratis afhentning. 

Det danske røde æble har så mange gode egenskaber, og skrællen er så rig på vitaminer, hvis den altså ikke er sprøjtet. Så spis løs, også selvom det kan være lidt syrligt.

Svaner i Mariager Fjord

For meget af det sure?

Der har på det seneste været stor mediebevågenhed om syreskader på de unges tænder. 

En uvane om store indtag af energidrikke hos specielt de unge har fået mine kolleger ude i landet til tasterne. For en lav pH-værdi i drikke som fx juice, cola og energidrikke giver afkalkning af tandens overflade (emaljen), og den kan ikke gendannes. 

Resultatet bliver, at tanden skylles tynd, emaljen bliver tyndere, og tanden synes mere gullig og kan blive følsom og mere modtagelig for slid. 

Vi ser også syreskader på tænderne ved fx bulimi, hvor hyppige opkastninger giver syreskader. Det samme sker, hvis man døjer med reflux, hvor det er sure opstød om natten, der giver syreskader i undermunden på tungesiden.

Læs mere på bloggen om de unges forbrug af energidrikke og tag gerne en snak med dine unge i familien. Hvad er det for en fremtid, de byder deres tænder og deres smil. Læs blogindlægget ”Energidrikke giver alvorlige syreskader på unges tænder” her.

Men heldigvis er der også mere af det søde

Som chef kan jeg kun være taknemlig over, at personalet vil bruge en lørdag i hinandens selskab for at hygge og lære nye kolleger og hinanden lidt bedre at kende. 

Denne gang gik vores udflugt til Ree Park på Djursland en septemberdag, og mellem de dejlige siv gemmer der sig udover diverse vilde dyr også det sødeste personale. Tak for jer ALLE!

Svaner i Mariager Fjord

Vi slutter af med flere dejlige smil fra Havnegade

Vi er så heldige, at vi har fået et nyt dejligt smil i vores kreds. Freja Andreassen, den unge kvinde til venstre for Else Birgitte er ansat som klinikmedhjælper det næste års tid. Freja er student fra Hobro i sommeren 2023 og overvejer at starte på tandlægeskolen næste år.

Svaner i Mariager Fjord

Vi siger velkommen til Freja og glæder os over at kunne bidrage til læring og interesse for vores vigtige fag – og dermed byde fremtiden indenfor i Havnegade. 

Vel mødt på klinikken, hvor der altid er masser af hjertevarme – også på en kold efterårsdag.

Gode nyheder for klinikken og en ren vitaminbombe

22/9-2023

Mens de sidste lune solstråler nydes, og det tidligere mørke giver ro, bringer jeg en glædelig nyhed, som jeg kort nævnte i sidste nyhed her på hjemmesiden.

En tandlæge kom til byen

Vi har nemlig været så heldige, at en meget erfaren tandlæge er flyttet til vores kommune og har valgt at søge job hos os.

Derfor vil vi gerne give en hjertelig velkomst til tandlæge Nikoline Lauritzen, der er startet i Havnegade.

Svaner i Mariager Fjord

Nikoline er 35 år og uddannet i Århus i 2012. Nikoline kommer fra Århus men har i de sidste 10 år boet i Ålborg med job i privat praksis og i den kommunale tandpleje.

Familien med mand og to små piger er i august måned flyttet til vores område. Fremover kan du møde Nikoline på mandage og tirsdage; to andre dage om ugen arbejder Nikoline fortsat med børn og unge i Gug nær Ålborg.

Vi er meget glade for at få mere tandlægehjælp, så jeg kan få lidt tiltrængt aflastning ved stolen.

Nikoline er fagligt aktiv og er meget opmærksom på, at du får en god oplevelse under dine besøg på klinikken.

Jeg håber, at Nikoline og familien vil trives i vores område, og at du vil tage godt imod vores nye tandlæge.

Nordens citroner

Naturens skatkammer byder fortsat på dejlige vitaminer udover hyben, som jeg omtalte sidst.

Og denne gang vil jeg reklamere for et lille gult og virkelig surt bær: Nemlig havtorn, som gror helt ustyrligt hjemme hos os.

Svaner i Mariager Fjord

Havtorn er fyldt med C-vitaminer og bare i ét lille bær er der lige så meget som i en citron. C-vitaminmangel var også det, der i gamle dage gav søfolk skørbug med bla. løse tænder til følge, hvis de ikke havde citroner med på deres sejladser.

Desuden er der godt med Omega-7-fedtsyrer i havtorn (ca. 15-27%) som har en gavnlig effekt på diabetes type 2, åreforkalkning og overvægt. Det skyldes, at Omega-7-fedtsyrerne sænker inflammationsniveauet i kroppen og derved afbalancer det både kolesterol- og blodsukkerniveauerne.

Du kan plukke havtorn og fryse dem ned for at bruge dem i juice og smoothies, hvis ikke i syltetøj.

Så har du naturlige vitaminbomber til vinteren.

Et godt tip er at klippe små grene af og fryse dem ned. Når du har brug for nogle bær, tager du blot en gren ud af fryseren og ryster bærrene af. Så slipper du for at skulle røre ved de stikkende grene.

Vel mødt på tandklinikken, vi er altid klar med et godt råd og omsorg for dig og dit smil. 

Så går sommeren på hæld – en våd en af slagsen  

24/8-2023

Vi er tilbage efter ferien og satser i stedet på, at det bliver et skønt efterår med flere solskinstimer, så vi kan nyde livet udenfor i vores pauser.

Put sommeren på glas eller i fryseren  

Jeg har tidligere begejstret fortalt om forårets vitaminbombe, nemlig de friske brændenældeskud, der er fyldt med calcium og vitaminer.

Og nu er det tid til at samle hyben og helst væk fra veje og giftige sprøjtemidler. 

Svaner i Mariager Fjord

Under 2. verdenskrig blev englænderne opfordret til at spise hyben for at forhindre dem i at få skørbug. Det skyldtes, at forsyningen af citrusfrugter var nærmest ikkeeksisterende på det tidspunkt.

Hyben er en naturlig dansk vitaminbombe, som vi måske har glemt lidt? Som ikke er så CO2-tung som appelsiner. Måske bruger du den allerede i syltetøj?

Bærrene kan dog også bruges i bagværk og i juicer og smoothies. Frys dem ned eventuelt udstenede og put dem i blenderen, når du skal bruge dem.

Det er et hurtigt og nemt tilskud, hvor du får masser af antioxidanter (= vitaminer og mineraler). Hyben er også sundere end både blåbær og havtorn.

Dejlige opskrifter med hyben

Du kan finde en udførlig tabel over næringsstofferne i hyben i bogen: ”Hyben – en vitaminbombe fyldt med smag og næring” af Ditte Christine Lustrup.

Bogen indeholder også mange gode opskrifter til alle måltider, hvor du kan bruge hyben som ingrediens. Se evt. bogen her på klinikken.

Der sker fortsat nyt på personalesiden

Vi er glade og stolte over, at vores søde sommerpraktikant, Helene, blev optaget på tandlægestudiet. Du kan se Helene øve sig her.

Svaner i Mariager Fjord

Pt. har vi en ubesat klinikassistentstilling, og vi søger nu efter en afløser. Hvis vi ikke kan tiltrække en faglært person, er vores erfaringer med Helene så gode, at vi prøver at finde en ny kommende tandlæge-/tandplejestuderende for det kommende år. Det vil du høre mere om i næste nyhedspost.

En ny lokal tandlæge på vej

Det er en stor glæde, at vi sidst i september kan byde velkommen til en ny kvindelig tandlæge med en del erfaring, som har valgt at flytte til vores lokalområde. I starten vil hun være i Havnegade to dage om ugen.

Også her må du dog vente på en nærmere præsentation, indtil fotografen er kommet hjem fra ferie.

Men som ordsproget siger, så kommer alt godt til dem, der venter. Sundhed er et langt sejt træk, og heldigvis er hjælpen til dig nær hos os på klinikken. 

Sommer og sol – snart vrimler det med alle salgs huer 

6/6-2023

Det er studentertid, og mange kandidater bliver færdige som tandlæger efter flere års slid.

I disse dage er det 40 år siden, jeg selv blev kandidat og højtideligt aflagde tandlægeløftet på Københavns Tandlægehøjskole, som det hed dengang.  

Svaner i Mariager Fjord

Vi var 120 tandlæger, der blev færdige på én gang, og desværre sprang vi direkte ud i en stor arbejdsløshed. På det tidspunkt var der mere end 300 ledige tandlæger på landsplan, så det var noget af en konkurrence for os nyuddannede at blive kastet ud i.

En stor kontrast til i dag hvor der mangler ca. 100 tandlæger, og det tal er desværre støt stigende.

Der er sket utrolig meget på de 40 år; du kan jo selv tænke på, hvad der bare er sket inden for telefoni og hele PC-kulturen.

Men der har godt nok også været en kæmpe udvikling i tandlægefaget, som det er lidt sjovt at tænke tilbage på.

Kom med en tur “down memory lane”

Jeg er gået fra at skulle skrive journal i hånden på max. en linje til den digitale journal, der fylder adskillige linjer, hver gang du besøger os.

Før i tiden fremkaldte vi røntgenbilleder i små syltetøjsglas fyldt med ildelugtende kemikalier og fik kun nogle små 3×4 cm optagelser ud af dette. Til i dag, hvor vi nu får røntgenoptagelsen direkte ind på PC-skærmen efter 10 sekunder.

Udover at det er skønt, det går så hurtigt, så sætter jeg også stor pris på al den nedsatte stråling til dig og mulighed for forstørrelser til mig.

Vi er gået fra fyldninger af sølvamalgam til plast, fra smertebehandling til genopbygninger og kosmetisk omtanke. 

Tandbørsten har fået motor, og paradentose er blevet anerkendt som en sygdom, der har sammenhæng med andre store sygdomme i fx led og hjerte.

Vores kontakt med jer foregår nemt via sms og mail, og betalingen er stort set kontantfri i dag.

Så tillykke til Søren og jeg selv, der har holdt stand, været med i udviklingen og haft en fantastisk tid i vores klinikker.

Vi har lært mange rigtig mange dejlige mennesker godt at kende og nydt alle de medarbejdere, der har haft deres gang hos os gennem årene.

Der må vist spenderes meget kage i denne måned. 

Svaner i Mariager Fjord

Få en scanning

En spændende teknologisk nyhed på klinikken er, at vi har fået en scanner til din mund. Vores er fra 3-Shape.

Selve scanningen foregår ved, at et lille kamera bliver ført rundt i din mund, hvor den optager dine tænder i tandbuen, tandkød og gane. Helt uden noget form for ubehag.

Det betyder, at vi får et 3D-billede af din mund, som vi kan arbejde videre med på skærmen. Billedet kan vendes og drejes på alle leder og kanter, og vi kan også illudere et sammenbid og se, hvordan overmund og undermund passer sammen.

Det er smart og nyttigt i stedet for aftryk eller som en kopi af din mund før og efter en behandling.

Svaner i Mariager Fjord

Desuden kan vi printe optagelsen, så der fremkommer en model af dit tandsæt.

Det kommer du til at høre og se meget mere til på klinikken. Tænk på muligheden for at have en elektronisk kopi af dit tandsæt som ung eller lige nu – så kan vi altid genskabe en nøjagtig kopi af det, der var fx før en ulykke.

Eller vi kan bruge scanningen til at sammenligne, hvor meget slid der er sket over en given periode meget mere nøjagtigt end på en gammeldags gipsmodel.

Det kan godt være, jeg har været i faget i 40 år, men nyt legetøj spreder altid stor ”techglæde” hos os i Havnegade. 

Vi elsker at hjælpe næste generation

I år har vi den ekstra glæde at have en sommerpraktikant. Det er Helene Bornholt Frimann, som du kan møde på klinikken over 3 måneder i løbet af sommeren.

Helene vil gerne være tandlæge og håber på at komme ind på studiet i Århus til september. Vi kender Helene og hendes familie her fra klinikken, og vi glæder os over, at en lokal kandidat til et fremtidigt virke får sine første erfaringer hos os. 

At vi samtidig får lidt ekstra hjælp i ferietiden, er bare et ekstra plus. Så stort velkommen til Helene.

Vi ønsker jer alle en skøn og forhåbentlig varm sommer, og så ses vi til et hvidt smil og måske en scanning, næste gang du kommer.

Bedste hilsner Pia og co.

En solstrålehistorie fra Havnegade

20/4-2023

Foråret er i fuld gang, og vi nyder alle solens varme, når vi har en pause fra dagens opgaver på klinikken og kan gå lidt udenfor.

Tillykke til Søren Strabo

Søren har den 1. april 2023 solgt sin klinikandel til sin kompagnon Thomas Borup. Samtidig er tandklinikken i Helenestræde i Randers blevet en del af fællesskabet HARALD.

Svaner i Mariager Fjord

HARALD er en gruppe af velrenommerede tandlæger, der har slået sig sammen i et fællesskab for at bevare den faglige kvalitet og samarbejde omkring uddannelse, indkøb, kvalitetssikring, løn og personaleadministration.

Det fungerer på den måde, at alle ejer hinandens klinikker, hvor alle arbejder ud fra den samme mission. Der er ingen kapital fra andre end ejerkredsen af tandlæger involveret i samarbejdet.

Her fra Havnegade ønsker vi Thomas Borup og personalet tillykke med jeres nye fællesskab. I min optik er I heldige.

Vi fortsætter samarbejdet med HARALD i Helenestræde, da Søren fortsat er ansat som tandlæge begge steder, så de unge tandlæger og patienter stadig kan nyde godt af Sørens specialviden inden for bidfunktion og større genopbygninger af det slidte tandsæt.

Da der har været lidt presse omkring salget, har flere patienter her i Mariager spurgt os, hvad det nu betød for Tandklinikken? Men Søren fortsætter med at være her på onsdage og tager som han plejer kun henviste opgaver og ikke almindelig regelmæssig tandpleje.

Om jeg er misundelig? Ja, på den gode måde; et kooperativ af tandlæger er et godt træk mod den stigende kontrol og det regelsæt, vi er underlagt i praksisdrift i dag. Men jeg var desværre for gammel til, at de ville have mig med. Øv.

Du kan læse mere om HARALD her.

PFAS-stoffer i tandtråd?

Der har været en del debat, og nogle patienter på klinikken har med rette spurgt ind til kemien i deres tandtråd.

Fluorerede stoffer findes i mange plejeprodukter også kaldet PFAS. I tandtråd findes en type PFTT, som bla. får tråden til at glide. Men du kan roligt bruge den tråd, du plejer eller købe en tråd næste gang uden PFAS.

Stoffet i tråden er stabilt og frigøres først ved meget høje temperaturer over 300 gr.

Vær opmærksom på, at fluor ikke er det samme som fluorerede stoffer.

Fluor (fluorid) i tandpasta forebygger caries og har ikke de samme negative egenskaber som fluorerede stoffer (PFAS).

Spørg os endelig på klinikken, hvis du er i tvivl om de produkter, du bruger.

Nyt indlæg på bloggen: Pluk og drik dine brændenælder

Brændenælder pibler frem alle vegne og i stedet for ”nak og æd” så foreslår jeg ”pluk og drik” – efter en tur i blenderen selvfølgelig.

Her taler jeg om de nye friske brændenældeskud. Og nej de stikker ikke, når de har været en tur i blenderen. Mange andre grønne skud som fx skvalderkål, som der er rigeligt af hos mig, kan også bruges. Læs hele blogindlægget her

Svaner i Mariager Fjord

Hjertestartere, kurser, nye idéer og nyt ansigt på klinikken

23/3-2023

Så er vi godt i gang med et nyt år. Og en lang, lang mørk januar blev krydret med spændende kursusaktiviteter.

Vores akutberedskab

Vi er blevet genopfrisket i Nødhjælp og Genoplivning på et kursus, vi afholdt på klinikken med læge og kæbekirurg Jan Tagesen.

På klinikken modtager vi ofte en del ældre og multimedicinerede patienter, så der er mange hensyn at tage i forbindelse med vores tandbehandling, brug af medikamenter og håndtering af forskellig utilpashed i stolen hos os.

Derfor er det godt at kunne træne procedurerne ved hjertestop på dukker og have styr på bla. adrenalin.

Det er også en daglig glæde at se den store udvikling, der er i Mariager og omegn mht. antallet af hjertestartere, der er blevet sat op inden for de sidste 5 år – og hvor nydeligt de er fordelt rundt i byen. Vi er ret imponerede over hele strukturen og uddannelsen, der er omkring fænomenet ”hjerteløbere”.

En patient, der bor i en lille by uden butikker, banker eller institutioner, fortalte mig, hvordan der kom hurtig hjælp til hendes mand. I løbet af et minut stod der en hjerteløber med en hjertestarter, og inden for 5 minutter var der mødt 6 løbere frem for at hjælpe. Alle adviseret via alarm fra 112. I løbet af 9 minutter var lægeambulancen fremme.

Om at træde grønne stier

I slutningen af januar havde jeg fornøjelsen af at arrangere et kursus for mine kolleger i Randers Tandlægeselskab.

Der var mødt 85 tandfolk frem inklusive os fra Havnegade til en dejlig på mindelse om, at vi finder det, vi leder efter, og hvordan kan vi skifte perspektiv og se det gode i alt. Når vi kan det, er der læring og udvikling og en ny vej at gå.

Selv synes jeg at disse to fotos illustrerer det så fint:

Svaner i Mariager Fjord
Svaner i Mariager Fjord

På en tur i en park tager jeg disse fotos fra samme plet, på samme tidspunkt og med den samme mobil.

Men jeg retter linsen forskelligt og ser noget forskelligt. Og med udtrykket ”at træde grønne stier” menes at træne og øve os i at se det gode og positive i vores medmennesker, kolleger, familie, venner og fjender. Altså et bevidst skift af perspektiv.

Emnet for kurset var: ”Vaner og hvorfor er de så svære at ændre?” med Sagar Konstantin. Læs mere om hende her.

At positiv energi smitter, mærker vi, og det kan blive en vane at være positiv – at træde en grøn sti i vores hjerne.

Vi kan kun klare at lære for ca. 25 minutter nyt hver dag, så er vores hjernes energi brugt op. Men kører vi på vaner, er det langt mere energivenligt for hjernen, og vores dovne hjerner elsker at køre på autopilot.

Med et nyt fokus i ca. 30 dage, så er stien trådt og tillykke. Du har fået en god vane og er klar til nye udfordringer, hvis det giver mening for dig.

(Det modsatte er selvfølgelig at være i rød zone – det behøver vist ingen nærmere forklaring)

Prøv selv at få øje på 3 positive ting om din kollega, partner eller børn og fortæl dem, hvad du ser.

Pist! Du kan selvfølgelig også en træde en grøn sti, når det gælder dine tandplejevaner fx ved at bruge tandtråd 😊

Med marts måneds komme er vi gået mod lysere tider, og det kan mærkes på flere planer i Havnegade.

Velkommen til Else Birgitte Stamp

I januar måtte vi sige farvel til vores klinikassistent Katja, som valgte andre veje efter slutningen af hendes barselsforløb, så efter to år med forskellige vikarer var chefen og alle vores blå damer noget hårdt prøvet.

Men pludselig sker der igen et mirakel, for ind ad døren træder Else Birgitte, der som tilflytter søger job hos os.

Else Birgitte og hendes mand, Peter, havde forelsket sig i vores skønne by, havde købt en grund for et par år siden, og nu var huset færdigt og indflytningsklart pr. februar 2023.

Else Birgitte har flere års erfaring bla. fra butiksdrift og har arbejdet som klinikassistent i mange år, senest 4 år i København. Men tag det bare roligt, den nordjyske accent fra Sæby har ikke forladt hende.

Så en stor velkomst til vores nye par i byen. Vi håber, begejstringen for området og os holder. Det vil vi i hvert fald gøre vores bedste for.

Svaner i Mariager Fjord

Det er en fantastisk historie, at det nu er anden gang, at vi kan tilbyde en tilflytter et job hos os. Sidst var det Glennie, som kom forbi i juli 2021.

Vi takker for den vækst og inspiration, I tilfører os på klinikken og området. Glennie har endda formået at få sine to døtre med familier til også at flytte til Mariager. Faktisk synes vi, Glennie fortjener en Mariager-medalje.

Og nu må jeg en tur i skoven igen for at finde nye idéer til flere indlæg og bedre tandpleje.

Vel mødt i Havnegade til et bredt smil.

Svaner i Mariager Fjord

En varm og velment julehilsen i en kold tid

15/12-2022

Så er det igen blevet den tid på året, hvor vi gerne vil ønske jer alle en glædelig jul, masser af julefred og et lykkebringende nytår.

En særlig varm hilsen skal lyde til mit trofaste personale og deres familier med tak for al deres støtte og opbakning i det forgangne år.

Igen i år står juletræet iklædt al sin fine snepynt her på torvet i Mariager og lyser op i de mørke timer. Og det får mig altid til at mindes vores traditioner, fællesskab og næstekærlighed.

Svaner i Mariager Fjord

Det kan være nærliggende at skrue ned for gavmildheden i en kold tid på mange fronter med store energiregninger og en verden, der nærmest er gået af lave. 

Men vi holder fast og støtter igen i år Julemærkehjemmet. Børnene kan jo ikke gøre for, at de voksne ikke kan finde ud af at styre verdenen og sikre dem en anstændig barndom med drømme, oplevelser og en forudsigelig hverdag. 

Derfor er vi glade for at kunne bidrage, så børnene også kan få en dejlig jul. 

Svaner i Mariager Fjord

”At give mere til flere” drejer sig ikke kun om penge, men i høj grad også om nærvær, opmærksomhed og omtanke – såvel i ord som i handlinger.

Husk derfor at være god ved dig selv, specielt i denne søde juletid, hvor vi udsætter vores tænder for ekstra meget. Fortsæt med at passe dine tænder og kom til de regelmæssige besøg, så vi kan hjælpes ad med at bevare dit smil.

Farvel til Rikke

Efter et rimelig stabilt år på personalefronten har vi netop sagt farvel til klinikassistent Rikke, der har fået fast job i Langå. Vi siger en stor tak til Rikke og ønsker hende alt det bedste fremover.

Et spændende, nyt år er i sigte i Havnegade

Vi ser ind i et nyt år med spændende ny teknologi, nyt personale og masser af udfordringer. Jeg fristes til at sige, at det næsten som vanligt. Hvad der præcist kommer til at ske, vender jeg tilbage med i det nye år. 

På gensyn og vel mødt i 2023.

Svaner i Mariager Fjord

Et efterår, som vi aldrig har oplevet det før

14/10-2022

Efteråret er her igen iklædt de smukkeste, gyldne farver og med en masse dejlige solrige stunder, vi kan nyde i en lækrog.

Nogle har travlt med at samle frugter i haven som æbler, kastanjer og nødder, mens andre bruger tiden på at hygge med børn og børnebørn om kreative aktiviteter. Her er det Rikke, der er designer bag et græskar med tandbøjle.

Svaner i Mariager Fjord

Her i Havnegade er det også blevet hyggetid. Vi holder efterårsferie lidt på skift, så der altid er nogen til at passe klinikken, hvis du eller dine tænder får brug for os.

Andre har lige nu rigtig travlt fx alle de politisk aktive, der er midt i at føre valgkamp. For nogle er der ”vigtigere”“ ting på valgdagsordenen end sundhed og trivsel, og det kan jeg jo ikke helt forstå.

Desuden er der alle de voldsomme nyheder, der både stjæler vores opmærksomhed, bærer ved til bålet om kriser af forskellig art og gør os bekymrede for, hvad der skal ske i fremtiden.

Gennem tiderne har der været mange op- og nedture. Jeg forsøger at holde min opmærksomhed på det gode og finde ud af, hvad er der af lærdom ved at gennemgå endnu en krise.

Jeg er fra den generation, der både har prøvet energikrise, kartoffelkure og it-bobler. Det gode er, at efter ebbe kommer der altid flod.

Seminar med Bruce Lipton

I september deltog jeg på et spændende seminar med Bruce Lipton*, som gav os nye perspektiver på, hvordan vi kommer videre, så verdens ressourcer kan række til alle. 

Svaner i Mariager Fjord

Der var både spirituelle anvisninger på et Happy Life* og også anvisninger helt ned på celleniveau.

Vi er ikke vores gener og bundet af vores arv. Det gør, at vi kan ændre vores epigenetik (ordet er græsk for ”ovenpå genetik”) og skabe det liv, vi ønsker for os selv.

Positive miljøer og god næring til vores celler uden kemi og industriel forarbejdning er vejen frem. Læs mine tidligere blogindlæg om min egen ”guru” Annette Sams her.

Det er vigtigt, at vi kan holde os friske og raske, så der stadig er ressourcer nok i sundhedsvæsenet til de svageste.

Piger, der fødes nu, antages at kunne blive 120 i fremtiden

Hvis det ender med at blive en realitet, så grubler jeg lidt over, hvad det er for en tandpleje, der skal bakke en holdbarhed af egne tænder op i mere end 100 år?

Måske er stamceller vejen til et 3. sæt tænder, eller måske bliver vores mad bare til en flydende drik? Vores fantasi rækker vist ikke 20 år frem.

Som det er nu, levner vores tandplejesystem ikke lige mulighed for tandsundhed for alle, og egenbetalingen er kun voksende. Desværre vil en strammere økonomi sikkert få nogle til at fravælge behandling og regelmæssig tandpleje og fx vælge tandudtrækning frem for en rodbehandling.

Corona-tiden var ikke kun hård at komme igennem. Der var også noget positivt ved det, for nogle fik øjnene op for et andet arbejdsliv, opfindelsen af en vaccine skete med rekordfart, og vi tog et kollektivt ansvar.

Energikrisen vil også give en ny ressourcebevidsthed og nye opfindelser inden for energilagring og samarbejde lokalt, så vi både kan holde varmen og holde knapheden på afstand. Jeg tror på, at idérigdom, kreativitet og taknemmelighed for det, vi har, kommer til at blomstre.

Og det er godt.

For vi må alle bevare det gode humør, optimismen og hjælpsomheden over for hinanden.

Lokal tænkeboks

Her i Havnegade er vi også gået i tænkeboks. Vores energiforbrug er stort, og alle vores leverandører tager deres forbehold for stigende priser. Men prisen på undersøgelser og tandrensninger er fastlagt af regeringen, så her er alt, som det plejer at være.

Med inflation og negativ rente kan det være en god idé at investere i dine tænder, så der også er bid i dem fremover.

Vel mødt for stærke tænder til et sejt fælles træk for fremtiden – i første omgang den kommende vinter.

 

*Bruce Lipton, fader til opdagelsen af stamceller. Læs mere på hans hjemmeside her.

Forfatter bla. til bøgerne ”Intelligente celler” og den lidt lettere læste ”Honeymoon effekten”. Der findes mange gode You Tube optagelser, der forklarer teorien omkring vores intelligente celler, der forandres af det miljø, der omgiver dem, og som ikke er fastlåst af genetikken. Det betyder, at vi også med vores tankers kraft kan påvirke vores egen krop helt ned på celleplan, og det, synes jeg, giver håb.

Så er alle i Havnegade 11 klar igen

12/8-2022

Nogle os af har nydt ferien rundt her i landet, mens andre har prøvet kræfter med Europas tætpakkede motorveje og den heftige varme sydpå for at nyde nye oplevelser. Jeg kan forestille mig, det er det samme for mange af jer kære patienter.

Political Festival of Europe i Mariager

I august bliver der trængsel og liv i gaderne i Mariager. For den 25.-28. august er vores by vært for det største europæiske møde i Europa. 

Mange mennesker er involveret i at få stablet dette store arrangement på benene. Det meste af byen bliver lukket af for aktiviteter, og der forventes op mod 15.000 personer dagligt. Der er lagt op til en ren folkefest med fadøl samt livlige og heftige diskussioner, når politiske kendisser fra både Danmark og Europa møder op. 

Festivalen gør, at vi på klinikken kører på lavt blus i de dage, fordi vores personale og patienter vil få svært ved at komme frem, mens der er så meget spændende liv i byen. Men vi har naturligvis åbent efter aftale og for akut nødbehandling, hvis du skulle få brug for os.

Svaner i Mariager Fjord

Et andet hot emne er vores miljø

Her vil jeg fremhæve vores egen lokale helt, fabrikken Aage Vestergaard Larsen, der i år fejrer deres 50-års jubilæum med åbent hus på fabrikken i dagene, hvor festivalen løber af stablen. Her kan du bla. se et indslag om deres fantastiske produktion med omdannelse af plastaffald til genanvendelse. 

Både privat, men også på klinikken bruger vi meget plast. Vi sorterer vores affald, men desværre er der nogle hygiejnemæssige regler, der vanskeliggør opsamling til genbrug.

Beregninger på CO2-belastning gør det også nogle gange urentabelt at bruge bionedbrydeligt plast og erstatningsmaterialer som fx glas. 

På vores blog kan du læse mere om, hvordan vi alle har et fælles ansvar for vores miljø, og hvilke overvejelser vi gør os omkring miljø og økonomi.

Hvordan med plastiktandbørster?

Desværre er der også tandbørster, der flyder rundt i havet som affald. Du har sikkert set de skrækkelige billeder af have fyldt med plastikaffald og dyr, hvis indvolde er fyldt op med plast, for ikke at tale om alt det mikroplast, der er i vores madvarer. 

Der er et alternativ til plastiktandbørster i form af bambustandbørster, men jeg finder dem ikke gode nok hverken ergonomisk eller varieret nok i børstehovederne. Desuden bruger en stor del af vore patienter elektriske tandbørster. 

Men vi kan selv gøre en lille forskel ved at komme vores tandbørster i plastaffald, når vi smider dem ud. Skold tandbørsten i kogende vand, for så kan den affaldssorteres uden baktusser på.

Desværre kan jeg ikke få oplyst, hvor meget plast der bliver brugt til tandbørster, men det er en lille del af vores husholdningsforbrug af plastik, hvor vi kan gøre rigtig meget alle sammen. 

Men kæmpe tillykke til vores lokale miljøhelte som fabrikken Aage Vestergaard Larsen. 

Vel mødt på tandklinikken – vi glæder os til et stærkt efterår sammen med dig – for din tandsundhed og smukke tænder til varme smil.

Sommertid er også hyggetid

17/6-2022

Tandfolket i Havnegade rev en eftermiddag ud af kalenderen, hvor vi samtidig fejrede chefens fødselsdag.

Jeg synes, at vores udenbys tandlæger skulle have lidt lokalkendskab fra Mariager og se andet end vores skønne klinik indefra. Så vi legede turister på havnen og spiste en skøn frokost på Café Salt. Hvis du ikke har været der, kan stedet varmt anbefales.

Efter maverne var godt fyldte, gik turen videre gennem den flotte skov til Sødisbakkes Museum, hvor vi fik historien om denne store institution. Og personalet blev belært om Citaslow-begrebet og foreviget foran skiltet. Efter en dejlig dag vendte vi tilbage til klinikken og fik kage. 

Svaner i Mariager Fjord

Ellers er der nu ikke meget slow over klinikken andet end den gode kvalitet, tid og omsorg for jer kære patienter; værdier jeg også lægger i Citaslow-begrebet.

Så blev det kursustid igen

Vi sætter jo en ære i at holde os opdaterede her på tandklinikken, så derfor har flere af vores ansatte været på kursus. Denne handlede det om at blive opdateret på paradentoseområdet.

Den røde farvetablet er stadig et must – ligesom i vores skoletid – som du måske husker, hvis du er lige så gammel som os.  

Vores tandlæge Christian Krogsgaard har skrevet et blogindlæg om ”Kursus i optimal håndtering og behandling af Parodontose, som du kan læse her >>>

Til slut vil vi ønske dig en dejlig sommer. Jeg håber, det bliver en rigtig varm en af slagsen med masser af sol, så vi kan nyde de kolde drinks udenfor.

Svaner i Mariager Fjord

Husk at vi har åbent for dig hele sommeren, hvis du skulle få brug for vores hjælp. Du kan se, hvornår din tandlæge holder ferie her.

Vel mødt til glade sommersmil. 

Mens vi venter på foråret

3/3-2022

Hvor er det skønt at mærke, at dagene nu bliver længere, og de første forårstegn med erantis og vintergækker er synlige.

Svaner i Mariager Fjord

Her på klinikken har vi også været plaget af tidens ”influenza”, ligesom mange af jer har været ramt. Det har vi godt kunnet mærke via vores aftalebog, men også det er heldigvis bedre nu. 

Velkommen tilbage til Rikke V. Schmidt

Rikke er udlært klinikassistent her på klinikken i 2018, og nu er hun vendt tilbage i et barselsvikariat for at hjælpe os det næste års tid. 

Siden Rikke var ansat hos os, er hendes familie blevet beriget med hele to skønne prinsesser. Vi glæder os over, at det er en kompetent og huskendt klinikassistent, som vi byder hjertelig velkommen tilbage. 

Svaner i Mariager Fjord

Jubii… vi har været på kursus igen

Det er skønt med lidt normale tilstande igen, og efter en lang pause har vi igen været på weekendkursus i vores netværk, DentaNet. 

Her mødte vi bla. ildsjælen Pascal Magne, som er forsker og leder af en tandlægeskole i Californien. 

Det er fantastisk, at vi igen via DentaNet kan møde de store navne fra vores tandlægeverden hjemme i Danmark. Før i tiden måtte Søren og jeg rejse til Italien for at møde tidens plastguru Vanetti, og vi har også været i USA for at møde både Kois og Spears. 

De er begge ledere af hver deres tandlægefakulteter med store uddannelsesprogrammer for færdige tandlæger. Konceptet var at se på hele munden og mennesket bag, og ikke kun reparere den enkelte ødelagte tand. Ja, det var faktisk nyt, der tilbage for 15-20 år siden. 

Jeg tænker, det er lidt ligesom, når man rejser ud for at møde dem, man er fan af inden for fx musik og sport. Vi må bare konstatere, at vores unge kolleger har det så meget lettere og billigere i dag, når de kan følge stjernerne via e-learning, Facebook, Instagram osv. og ved at tage på kurser i Danmark. 

Selfierne er kommet for at blive, og derfor har jeg lidt selvironisk taget dette foto, hvor jeg til aftenens fest fangede Pascal Magne. Og han sagde heldigvis ja til en selfie med mig. 

Det er altid dejligt at blive inspireret af de bedste, få evidens med hjem i bagagen og også kunne hygge sig uformelt sammen.

Svaner i Mariager Fjord

Det handler ikke kun om at være skåret godt for tungebåndet

Et andet indlæg på kurset var ”om det stramme tungebånd”. Virkelig tankevækkende og en øjenåbner i forhold til tandstilling og udvikling af mundhulen helt fra fødslen af. 

Det var især interessant i forhold til babyer, hvor det kan have store konsekvenser for en lille ny familie, hvis babyen ikke vil sutte rigtigt på grund af manglende evne til at bevæge tungen korrekt.  

Men også for voksne kan det resultere i ansigtssmerter, hvis tungebåndet ikke er korrigeret. Der er ingen tvivl om, at inden for tandregulering, søvnapnø, taleforstyrrelser osv., vil en løsning af tungebåndet blive et vigtigt, fremtidigt emne. 

Vi hørte om en tandlægeklinik i Californien, hvor der kommer tilrejsende fra hele USA og fra udlandet for at blive hjulpet. I Danmark er der en stigende gruppe, der tager til Holland for at blive hjulpet med stramt tungebånd på deres babyer. 

Det gør de, fordi ”det officielle Danmark” ikke anerkender det som et problem, der kan løses via specialuddannede tandlæger.

Gratis tandpleje for unge mellem 16-21 år

I medierne har det for nyligt været fremme, at der nu var fri tandpleje, indtil man fyldte 21 år. Desværre er det en gradvis udvidelse, således at det i 2022 gælder for de 18-årige, fra 2023 for de 19-årige osv.  

Det betyder, at unge, der fyldte 18 år i november eller december 2021, desværre ikke er berettiget til gratis tandpleje. 

Vi skal nok opdatere med mere information, når der kommer retningslinjer for den nye lov. Indtil da, så husk at der er gratis tandpleje hos os, fra dit barn fylder 16 år. Du kontakter os blot, og jeres barns journaler bliver overført til os.  

Vel mødt på klinikken for et dejligt smil.  

Hvor skal vi hen i det nye år?

24/1-2022

Et nyt år er i fuld gang og vi bliver bombarderet fra mange sider med gode tilbud om diverse livsstilsændringer.

Svaner i Mariager Fjord

At tage et kig på dette smukke foto af Lorne Hollins’ svaner er et eksempel på et magisk øjeblik, som er grebet lige her i vores baghave ved fjorden og så delt på Facebook til glæde for os alle.

Som så mange andre ting handler det om at være til stede i nuet og gribe det. Og det forstår Lorne at gøre.

Jeg tænker på det at skifte perspektiv; at se situationen på en anden måde. Jeg har tidligere brugt et af Lornes billeder her på nyhedssiden. Som du kan se, er det et mere ”forårsagtigt turtelduefoto”, men det er et billede af nogle svaner.

Svaner af Lorne Hollins

Begge billeder forestiller svaner, men vores tolkning af udtrykket og historien, vi kan se i de to billeder, er vidt forskellige.

Så når det drejer sig om et nyt år, kan det være godt at skifte perspektiv, for hvad skal vi fokusere på i det nye år?

Er det nye vaner, vi skal have på plads, eller er der gamle uheldige/usunde vaner, der skal skrottes?

Det handler om at se og finde det gode i nuet og ikke kun lade sig distrahere af fx problemer i forhold til Corona, besværlige rejsearrangementer osv. Og så bare gøre det. Vi har altid et valg, og vi har alle 24 timer i døgnet.

Samtidig ved vi jo godt, at store resultater ikke kommer hen over natten, hvad enten det drejer sig om at smide nogle kilo, stoppe med at ryge eller få en bedre kondition.

Men det starter med en beslutning, som skal prøves af, og derefter skal der vedholdenhed til. Prøv at gøre det i bare 5 minutter hver dag, hver uge, hver måned, og resultaterne skal nok indfinde sig.

Dorthe har en passion for sin isfugl

Apropos vedholdenhed; det har Dorthe Aalborg ligesom Lorne Hollins.

Hver dag tager Dorthe ud til ”sin” isfugl, som holder til lige her i Mariager Fjord. Det gør hun både for at se, hvordan den har det, og om den trives.

Svaner af Lorne Hollins

Men hun gør det også for at fange den lille fugls skønhed med sin fotolinse. Det tager tid, men Dorthe bruger gerne 4-5 timer på at studere og fotografere den. Den form for vedholdenhed, synes jeg, er imponerende og en inspiration for os alle.

Tak til både Dorthe og Lorne for at dele gavmildt ud af deres smukke billeder.

Så hvad skal dit nye perspektiv være i 2022? På min blog deler jeg min bedste inspiration inden for sundhed og personlig udvikling. Du kan læse mit nyeste blogindlæg ”Hvor kan du gå hen i 2022?” her.

”Jeg skal hilse fra konen”

Det er altid dejligt med positive tilbagemeldinger fra vores patienter og deres familier.

En af Sørens patienter har ligget mange, mange timer i stolen hos os om onsdagen og har nu fået et flot nyt tandsæt og et større smil.

Så det er skønt, at hustruen også er tilfreds, for det er tit en stor beslutning i familien, når en så omkostningstung behandling skal sættes i gang.

Der er mange ønsker og drømme for fritidslivet, boligen, haven og bilen. Men at investere i sit tandsæt; at kunne tygge, tale og grine fuldt ud hele livet: Det er guld værd, og det synes både vores patient og hans familie også.

Er der en ny trend på vej?

Du skal vide, at her på klinikken har vi altid etikken i orden og holder en faglig standard, så vi kan stå mål med Sundhedsstyrelsen og andre instanser, der kigger os over skulderen.

Men vores egne standarder vil altid være det vigtigste for os selv. Og de kan indebære, at vi siger nej til et patientønske. Det skete forleden dag, hvor vi måtte afvise en behandling.

Resultatet blev, at en kvindelig patient forlod os meget vred, fordi vi havde afvist at lave guldkroner på hendes fortænder.

Vi må sande, at tænderne nu også er blevet et lærred, hvorpå der kan dekoreres. Og der kan fremstilles ”tandsmykker” af forskellig art til at sætte uden på tandrækken – ligesom en protese. Du kender måske teknikken fra kunstige negle.

Det er fint, alle har deres eget frie valg, men vi bakker ud, når intakte tænder skal slibes ned for at blive dekoreret.

Vores emalje er det hårdeste væv, vi har i kroppen, og hvis vi fjerner den, kommer den ikke igen.

Så pas på dit smil. Beskyt din emalje, spar på sodavand, få en bidskinne hvis du er stresset og skærer tænder.

Vel mødt på tandklinikken.

“Nu er det altså jul igen” – det ka’ covid ikke kue!

7/12-2021

Mariager er i julestemning, det årlige julemarked har været afholdt, og vores Mariager julekalender er på gaden for 2. sæson.  Når du køber julekalenderen, bidrager du til den flotte julebelysning, der pynter i hele byen.

På tandklinikken har vi også pyntet op, og vi er med i julekalenderen med dette tilbud: køb en tandbørste og få en med hjem gratis. For vi kan jo ikke have, at nogen går ned på “udstyr” i juledagene.

At vi så lige fik et ordentligt drys sne her først i december pyntede flot i skoven, men det gav nogle udfordringer med at trippe rundt på vores brosten her i byen og for vores tandlæger at kunne komme på arbejde.

Men vi gør altid, hvad vi kan for at overholde vores aftaler både på trods af sne men også med covid, som stadig præger vores hverdag. 

Så blev det igen tid til mundbind

Vi følger retningslinjerne og holder os konstant opdateret på situationen. Derfor skal du igen bære mundbind, når du møder op på klinikken.

Billede af birgit-bang-mariager-tand

Coronasituationen har også indflydelse på vores bookingsystem. Vi kan konstatere, at der er en del afbud på grund af nærkontakt og smittede patienter. Men vi er taknemmelige for al omtanke og afbud i god tid, så vi bedre kan planlægge vores dage. 

Omvendt betyder det også, at du ofte kan få en aftale fra dag til dag, hvis du kontakter os først på dagen, så finder vi en tid, der kan passe dig.

Tak til mit trofaste personale

Der har været en del turbulens i personalegruppen, hvor vi har været udsat for sygdom og familiære begivenheder, som livet byder os på godt og ondt. Vi har også haft nogle vikariater, der har været vanskelige at besætte.

Men vi holder fanen højt, og nu ser vi frem til det nye år og glæder os over, hvor godt vores nye tandlæge Christian Krogsgaard og klinikassistent Glennie Erbillor er faldet til og er blevet taget imod af jer alle.

Vi skal sige farvel til vores vikar Rameena, som rejser til Frankrig her slut i december.

Så der skal lyde en stor og varm tak til mit personale for at have taget en ekstra tørn her i efteråret, og vi glæder os til et godt arbejdsår i 2022. 

Til slut vil jeg ønske alle vores trofaste patienter en glædelig jul. Vi ser frem til at se skabe mange flere gode smil i det nye år. 

Hvis uheldet skulle være ude

Får du brug for en tandlæge i julens fridage, henviser vi til tandlægevagten, der har åbent mellem kl. 9-10 på helligdage på tlf. 70 200 255. Tandlægevagten ligger på Filstedvej nr. 10 i Ålborg. 

Vi træffes i Havnegade mellem jul og nytår på telefon fra kl. 8-14. Og vi er aldrig længere væk, end at du kan sende os en mail på post@mariager-tand.dk

 Mange julesmil fra tandklinikken i Havnegade

Sommeren har budt på flere ændringer på klinikken

15/9-2021

Hen over sommeren har vi sagt farvel til personale, som er rejst til andre klinikker.  

Vi har med stor beklagelse taget afsked med Birgit Bang, som har fået et job i Viborg, hvor hun bor, og det forstår vi naturligvis. 

Også vores tandlæge Peter Andersen har fundet tilbage til Randers til sin “gamle klinik fra for 30 år siden i Randers “. 

Herfra skal lyde et stort tak for samarbejdet, og I ønskes begge alt godt fremover.

Velkommen til ny klinikassistent

Men vi har også ansat flere nye medarbejdere. Vi var endda så heldige, at vores nye klinikassistent selv bankede på døren og søgte job, da hun netop var flyttet til Mariager.

Derfor er vi glade for at kunne byde velkommen til Glennie Erbillor, der er startet hos os 1. september.

Billede af birgit-bang-mariager-tand

Som Glennie selv siger, så har hun været klinikassistent altid, og det skal nok komme os til gode på klinikken, da hun er en erfaren allround klinikassistent. 

Glennie kommer fra job og bopæl i Århus og har to voksne døtre og børnebørn. I vil møde Glennie på klinikken og i receptionen.

Ny ung tandlæge er klar til at hjælpe dig

Det er med stor glæde, at jeg også kan sige velkommen til vores nye tandlæge, Christian Aalund Krogsgaard. 

Billede af birgit-bang-mariager-tand

Christian er allerede startet hos os og vil være her fast 3 dage om ugen: tirsdag, onsdag og fredag. Om mandagen har han et undervisningsjob på tandlægeskolen. 

Christian har både erfaring fra den kommunale tandpleje i Norddjurs kommune og fra privat praksis i Børkop. Han bor i Århus med sin tandlægekæreste og er uddannet fra Århus universitet i 2019.

En varm velkomst til Christian, og vi glæder os til samarbejdet. 

Jeg håber, I alle vil hjælpe mig med at tage godt imod vores nye medarbejdere. 

Nyt på bloggen

Hvis du eller en du kender, døjer med snorken, som forstyrrer nattesøvnen, så læs mit seneste blogindlæg “Nu er vi flyttet sammen i soveværelset igen”.

Her får du både gode råd til, hvordan du kan minimere snorken, men jeg fortæller også om, hvordan en snorkeskinne gjorde hele forskellen for en af mine patienter.

 

Det flotte billede er fra Frankrig, hvor vi henter god energi til at klare hverdagen og de udfordringer, vi måtte støde på.

Billede af birgit-bang-mariager-tand

Sommeren er på vej

28/6-2021

Og også den lidt mere normale af slagsen. Solen kom mere frem i juni måned, og et sikkert tegn på sommer er, når vi tænder for aircondition på klinikken. ”Dejligt” udbryder mange af vores patienter, som nyder at ligge i stolen uden at få sved på panden.

Men intet slog de sommersmil, der mødte os i venteværelset den første dag, det var tilladt at møde op uden mundbind på.

Det var næsten nøgent at møde jer som vanligt igen, men så dejligt syntes vi alle. Også personalets plastikforklæder er smidt, og det nyder vi i den grad. Men vi har naturligvis beredskabet klar, hvis…!

En anden positiv ting er, at det nu går hurtigt med vaccinationer mod Covid19, også her blandt personalet. Der var jo lige et ”stop” på grund af forbud mod AstraZeneca-vaccinen, som vi tandlæger nåede at få første prik af.

Uanset hvad kan jeg klart mærke, at det specielt for vores patienter på 60+ har givet mere ro og sikkerhed til at møde op igen.

Årets børnefest

Et andet usvigeligt sommertegn er den traditionsrige Børnefest her i Mariager, som løb af stablen den 20/6.

En 129 år gammel tradition med optog af rosendronningen i hendes karet, kåring af det flotteste vogntog og efterfølgende en sjov og hyggelig børnefest.

Festen blev desværre aflyst sidste år, så optoget i år havde også den symbolik, at vi er ved at vende tilbage til mere normale sommertilstande her i Mariager. 

Billede af birgit-bang-mariager-tand

Forleden faldt jeg over dette sjove foto i Facebook-gruppen ”Gamle fotos fra Mariager”.

Det herlige foto er fra Børnefesten i Mariager anno 1955-1960, og dengang boede der en fotograf Svend Aage Rasmussen på vores klinikadresse Havnegade 11.

Sommerferie på klinikken

På klinikken er vi startet på afholdelse af ferien, men vi er her hele sommeren for dig, blot lidt på skift. Som altid kan du holde dig opdateret her.

“Nu kan jeg fløjte efter mine heste igen”

Det er altid en stor fornøjelse at blive mødt af en tilfreds patient efter en veloverstået protesebehandling.

Da vores glade patient kom ind på klinikken forleden, udbrød han helt spontant, at proteserne sad så godt, at han nu kunne spise med dem. Adspurgt havde hustruen da også været tilfreds med, at der nu igen var tænder at smile med.

Men det allervigtigste for denne glade patient var, at han nu kunne fløjte sine heste til sig igen ude på marken.

At kunne fløjte tænker de fleste af os nok ikke så meget over i hverdagen. Men for en hesteopdrætter, som lever og ånder for sine heste, er det en meget vigtig funktion. Så her var det med ”smilet” altså ikke det primære. 

Billede af birgit-bang-mariager-tand

Denne historie viste os igen, hvor vigtigt det er at afstemme forventninger til behandlingen og tilpasse os de forskellige behov, vores patienter har. Det kræver tid, omhu, kompetencer og gode relationer os imellem.

Ha’ en dejlig sommer og vel mødt igen efter ferien.

Foråret spirer i Mariager

7/4-2021

Vi har sagt farvel til vores tandlæge Stine Smed Kristensen, som nu fortsætter sin gerning i specialtandplejen i Region Midt.

Så fremover varetager Stine tandbehandling af psykisk sårbare og handicappede persongrupper børn som voksne, der har brug for et specielt tandplejetilbud. Vi ønsker Stine alt det bedste og takker mange gange for det usædvanlige år hos os i Mariager.

Til gengæld er tandlæge Gitte Valeur nu kommet tilbage efter barsel og er hos os mandag til torsdag. Vi arbejder dog på en fredagsløsning, da en del patienter også efterspørger at kunne få en tid hos Gitte om fredagen.

En anden god nyhed er, at tandlæge Peter Andersen igen er klar på klinikken, efter han i en periode har været sygemeldt med armen i gips.

Jeg synes, det er dejligt at have den ”gode gamle” stab omkring mig igen, og med forårets komme med lysere tider og snarlig vaccination af os alle er der bestemt grund til at sætte et stort smil op.

Selvom vi stadig ikke må rejse, kan vi jo godt drømme os til sydligere himmelstrøg som på dette forårsbillede, der er fra det skønne Italien.

Billede af birgit-bang-mariager-tand

Gode råd til et langt liv

I bogen ”Gopler ældes baglæns” skrevet af den unge forsker Nicklas Brendborg kommer der et overraskende råd:

Lev længere ved at bruge tandtråd. Årsagen er, at rigtig mange sygdomme stammer fra dårlig mundhygiejne.

De fleste har dog rigtig svært ved at bruge tandtråd rigtigt (og springer det måske over), men vi vil altid gerne vise dig, hvordan du gør. Som med så meget andet handler det om at have en god teknik.

Sådan børster tandlægerne deres tænder

Men du kan også komme rigtigt langt med den slags tandbørstning, som tandlæger udfører.

På Tandlægeskolen i København har de ladet forskellige tandlæger børste tænder og studeret deres metoder.

Det interessante er nemlig, at tandlæger ikke får så meget caries (huller i tænderne) og paradentitis (sygdomme i tandkødet), som deres patienter gør.

Et forsøg på Tandlægeskolen viser, at bakteriemængden bliver reduceret med mellem 30-60%, når patienterne følger en instruktionsvideo, der er produceret på baggrund af tandlægernes metoder.

Tandlægerne er meget nemlig systematiske, børster længere tid og skyller ikke mund efter en tandbørstning. Måske overraskende for dig at læse.

Men du skal ikke snydes for tandlægernes video, så den får du et link til her. Den varer kun 3,5 minutter, så du kan sagtens se den flere gange. Og når jeg får tid, kan det være jeg selv laver en video til dig.

Børst som tandlægen gør – Se instruktionsvideoen her.

Vil du gerne læse flere af mine andre, gode råd til tandbørstning, kan du gøre det her på bloggen.

Lysere tider er på vej

26/2-2021

Vinteren går nu på hæld, og vi er godt i gang med det nye år. Vi nyder, at dagene er blevet lysere, og vi har haft et fantastisk flot vintervejr med sol og blå himmel.

Jeg kan høre på mange af jer kære patienter, at I går lange ture dagligt og nyder vore smukke natur omkring fjorden.

En af vores lokale fotografer, Dorte Aalborg, er vores helt egen isfuglereporter, som tit poster smukke billeder af den spektakulære fugl. 

Den holder dog til på et hemmeligt sted her ved fjorden, som det ikke er lykkedes mig at finde frem til endnu. Måske har du været så heldig at få et glimt af den? 

Men jeg har fået lov til at bruge billederne her, hvor vi både ser isfuglen i landskabet og i detaljen. På det sidste billede var hannen lige på besøg hos sin dame, og de sad fint sammen i det frostbeklædte træ.

Billede af birgit-bang-mariager-tand
Billede af birgit-bang-mariager-tand
Billede af birgit-bang-mariager-tand

Tillykke til Dorte, som er blevet hædret for sit billede af isfuglen nemlig som World Champion i Wildlife.

Efterfølgende har Dorte dog desværre fundet den ene af de smukke isfugle frosset fast i søen, så der nu kun er én tilbage. 

Her på klinikken tager vi jo ofte billeder af jeres tænder og laver forstørrelser eller bruger lupbriller for at nørde med detaljer. For lige som med billederne af isfuglene, er det gerne i detaljen, at kvaliteten ligger gemt. 

Det gælder også for vores arbejdsglæde ved at levere at godt og æstetisk stykke tandarbejde, hvor detaljerne er i orden. 

På klinikken tilpasser vi os de omskiftelige tider og de forskellige udfordringer, vi står overfor. For tiden er vores tandlæge, Peter Andersen, desværre sygemeldt med højre arm i gips, men vi håber, at Peter er klar igen til påske. 

Vores tandlægebarselsvikar, Stine Smed Kristensen, er her fortsat i marts måned og hjælper til under Peters sygefravær.

Velkommen tilbage til tandlæge Gitte Valeur 

Gitte har første arbejdsdag igen tirsdag den 9. marts efter at have været på barselsorlov med sønnen Oliver. Vi glæder os til at byde Gitte velkommen tilbage og hjælpe hende godt i gang med at arbejde under de nuværende Corona-restriktioner med bla. visir.

Tak fordi I fortsat kommer på klinikken. Her er altid trygge rammer, og snart kan vi se frem til at få tilbudt vaccine alle sammen. Vi går lysere tider i møde på mange måder – så der er god grund til at smile lidt ekstra.

Så er det igen blevet tid til den årlige julehilsen

4/12-2020

Da nytårsklokkerne ringede ind til 2020 var vi nok mange, der troede, det ville blive ”endnu” et normalt år uden de store forandringer.

Men sådan kom det som bekendt ikke til at gå, og det blev bla. året, hvor vi alle kom til at gå med mundbind – noget der ville have været utænkeligt for et år siden.

Billede af birgit-bang-mariager-tand

Og sikke mange besværligheder, det har givet, for hvordan er det nu, det skal vende, må man genbruge det, og SKAL alle bruge det?

En af de mest brugte sætninger her i efteråret må have været ”hva’ siger du?”, fordi det lyder, som om vi taler gennem en tragt, når vi har mundbind på.

Her på klinikken prøver vi at hjælpe, hvor vi kan, med den rette brug af mundbind, med at udlåne visir til jer, der har det svært med vejrtrækningen. Og vi holder øje med jer alle, så vi ikke kommer for tæt på hinanden i venteværelset.

Vi prøver ligesom jer at smile helt op til øjnene, selvom vi nogle gange synes, det er svært at kende jer bag mundbindet.

Men der skal lyde en stor tak for, at I stadig kommer og besøger os. Og for at I passer jeres eftersyn næsten som for et år siden.

Forhåbentlig får vi lov at slippe af med mundbindene til næste år, så vi igen kan se og høre, hvad hinanden siger.

Den første Mariager julekalender 

Men heldigvis handler alt ikke om mundbind. For i år har vi fået Mariagers første julekalender. Det er Handelsstandsforeningen, der står bag den smukke kalender, og vi lokale medlemmer har sponsoreret ”en låge” og præmier i form af gaver via lodtrækning.

Billede af birgit-bang-mariager-tand

Formålet med kalenderen er at samle ind til byens julebelysning. Her på tandklinikken har vi sponsoreret låge nr. 16, som giver et rigtig godt tilbud ved køb af tandbørster.

Det gamle ”husk lige tandbørsten” er altid aktuelt og endnu mere i den søde juletid, vi snart går i møde. Vi håber, kalenderen bliver revet væk, så Mariager også kan stråle til næste år.

På tandklinikken er vi nærmest gået amok med lys i år og har investeret i en ny lyskæde til den store Tuja til venstre for vores hus.

Der er også lys i vinduerne på alle tre etager, for vi er flyttet op på 3. sal med vores frokoststue. Det har vi gjort, så vi kan holde afstand i frokostpausen og ikke er ”nære kontakter” os kolleger, hvis en skulle være så uheldig at blive Corona-ramt. 

Forhåbentlig får vi lov at slippe af med mundbindene til næste år, så vi igen kan se og høre, hvad hinanden siger.

Men værst gik det ud over vores traditionsrige julekort 

De sidste mange år har jeg siddet i timevis og skrevet julekort til jer alle.

Men jeg er ked af at måtte skuffe jer, for i år bliver der ikke delt julekort ud. Det er ikke, fordi jeg ikke har lyst til at skrive dem, men min sædvanlige leverandør havde ikke fået nyt design hjem pga. Corona-nedlukning.

Og jeg ville ikke gå på kompromis med ikke at udsende et nyt retro julekort til jer. Desuden er tid og økonomi hertil lagt andre steder i år.

Men selvfølgelig skal I alle ønskes en rigtig glædelig jul og et bedre nytår, hvor vi håber på, at vi kan komme tilbage til noget, der minder om de gode, gamle tider.

Også en stor tak til mit fantastiske personale for at have ydet en helt ekstraordinær indsats i 2020.

Så her en kæmpe nytårshilsen til jer alle med billeder af fyrværkeri ved Carcassonne for at mindes gode oplevelser på udlandsrejser i tidligere år.

Jeg håber, 2021 bliver et godt år for os alle.

Billede af birgit-bang-mariager-tand

Så er bog nr. 3 på gaden: Sukkersmarte børn

26/10-2020

Mine trofaste læsere ved, at jeg er meget begejstret for Annette Sams. Hun er en af mine heltinder inden for folkeoplysningen, fordi hun har en klar mission: at gøre os alle sukkersmarte til gavn for vores sundhed.

Billede af birgit-bang-mariager-tand

Jeg synes, bogen er den ideelle julegaveidé til forældre, pædagoger og alle andre, der arbejder med børn.

Anette Sams skriver selv så fint og ambitiøst:

Når det kommer til børn, har jeg et stærkt ønske: Jeg håber, næste generation bliver livsnydere, der rejser selvsikkert, fleksibelt og afslappet igennem fødevarelandskabet – hjulpet af biologisk logik, godt samarbejde med kroppen og evnen til overbærende at værne sig mod manipulation.

Det jeg godt kan lide ved Anette, er at hun er inspirerende uden at være moraliserende og fordømmende. Vores børn kan selv lede deres liv via en praktisk indføring i at være sukkersmarte, i at få krop og mad til at samarbejde.

Og ja tandlægen må samstemme: En sukkersmart kost giver også mindre caries (færre huller i tænderne) og mindre betændelse i munden. For vores bakterier lever jo allerbedst, når de får en sukkerholdig kost.

Den mørke tid og 2. Coronabølge 

At der er Corona-kilo på sidebenene har der været talt om i medierne. Vi er mere hjemme, vi bevæger os ikke så meget, og hvis vores kalorieindtag er det samme som før, så stiger vægten.

Det har fået mig til at tænke på vores Coronasituation og caries. For det lader til, at vi putter mere i munden, spiser flere snacks og bager flere kager. Det er jo hyggeligt, men ikke godt for dine tænder.

På det seneste har jeg bemærket, at nogle af mine patienter pludselig ikke kun har ét hul men helt op til 4 huller, når de kommer til eftersyn. Så det er tydeligt, at der er sket noget i denne periode.

Så min opfordring er, at selvom du er hjemme og ikke skal ud ad døren, så husk at børste tænder om morgenen alligevel, selvom det er hjemmearbejdsdag, eller dine sædvanlige aktiviteter er lukket ned.

Hold dig til dine faste måltider og skip sukkerholdige drikke. Så bliver det både lettere at holde vægten og undgå huller i tænderne.

Du kan både lade dig inspirere af Anette Sams’ bøger, men du kan også blive klogere på caries i mit blogindlæg, der handler om hårdheden i dit drikkevand.

Du kan læse ”Hvor hårdt eller blødt er dit vand? Og hvad har det med huller i dine tænder at gøre?” her.

New beginning på klinik nr. 4

Da vi tog klinik 4 i brug, fandt vi ud af, at der måtte noget kunst på væggene. Klinik 4 på 1. sal er dejligt lys og har den fineste udsigt, men også 2 store hvide vægge uden pynt.

Mange af jer har været til behandling deroppe, mest Peter Andersens patienter, men jeg får selv lov at ”låne” klinikken om onsdagen. Og jeg hører kun rosende ord omkring den nye klinik.

Billede af birgit-bang-mariager-tand

Steen Nørgaard er en af Mariagers lokale kunstmalere, og ham har jeg lejet to malerier af. Det største hedder Beginning, og det passer meget godt til denne Coronatid – hvor meget er nyt og kaotisk; ja ligefrem dramatisk.

Men bedøm selv med tanke på mikroskopibilledet af covid virus, æblet i vores logo, det sorte drama omkring nedlukningen og det røde, der støder sammen. Men også håb om det gode tandlægeliv med mere plads og nyt liv til klinikken.

Måske overfortolker jeg det, men det giver mening for mig. Så det får nok lov at blive hængende med håb om, at vi alle kommer igennem denne særprægede tid på en værdig måde. 

Du kan læse mere om Steen Nørgaard på hans hjemmeside Galleri Halmtorvet 

 Farvel og goddag

20/8-2020

I starten af august sagde vi farvel til Lis Larsen, der har været på Tandklinikken Mariager i 23 år; heraf de 13 år sammen med Pia.

Lis har valgt at gå på efterløn og vil nu nyde tiden sammen med sin familie og de 3 børnebørn.

Vi ønsker Lis en dejlig tid fremover. Vi vil alle – personale som patienter – savne Lis, der har været en meget vellidt og værdsat medarbejder.

Til at afløse Lis har vi budt et stort velkommen til Birgit Bang, som er vores nye receptionist. 

Billede af birgit-bang-mariager-tand

Birgit og Pia har kendt hinanden i mange år og tidligere arbejdet sammen i praksis i Randers og i Nørhald kommunale tandpleje. Birgit har også arbejdet nogle år ved specialtandlæge Bo Bloch i Hobro.

Måske er du en af dem, der vil kunne genkende Birgit fra hendes mange år i Mariager Lægehus, hvor Birgit var ansat indtil for 4 år siden. Birgit har således bred erfaring både fra tandklinikker som uddannet tandklinikassistent og som mangeårig lægesekretær.

Birgit har indtil nu boet i Gjerlev, men er ved at bygge hus ved Viborg sammen med hendes mand, Per.

Vi glæder os til samarbejdet og ser frem til, at alle fortsat bliver betjent på bedste vis i receptionen og i telefonen. Du kan læse mere om Birgit her.

Nu er det blevet din tur til at bruge mundbind

Vi har gennem hele Corona-tiden forholdt os til de skiftende regler, Sundhedsstyrelsen har udsendt. Nu er det som bekendt blevet påbudt at bruge mundbind eller visir i al offentlig transport. Måske kommer vi også til at se flere med mundbind på gaden her i Mariager.

Jeg kan med glæde konstatere, at vores apotek og boghandel har været hurtige til at fremskaffe mundbind af god kvalitet til rimelige priser, så der er nok til alle. Endda billigere end jeg kan købe dem hjem!

Type 2 mundbind til engangsbrug er bedre end hjemmesyede, så ingen behøver at gå med de fantasifulde, hjemmelavede ansigtsbeskyttere, som vi har set florere på nettet.

Sådan bruger du mundbindet korrekt

Sørg altid for at have rene og afsprittede hænder, inden du tager mundbindet på, og brug kun elastikkerne til at holde i og placere rundt om ørene.

Mundbindet skal vende med den blå side bort fra ansigtet, det vil sige udad. Derefter trykker du metaldelen tæt til om næsen under evt. brillekant.

Når mundbindet er på plads, så lad være med at rette, pille og klø ved det. Hvis du gør det alligevel, skal du have rene hænder.

Undgå at have rene mundbind liggende løst i lommer og tasker, men læg dem i en ren plastpose.

Efter brug (max. 5 timer) fjerner du mundbindet ved at holde i elastikkerne og smide det i skraldespanden eller i en affaldspose i din taske.

Husk at smile med øjnene ?. I det hele taget er vores kropssprog blevet endnu vigtigere, nu hvor vores mund og smil bliver dækket til.

Du kan også bruge visir, som har den fordel, at det kan genbruges ved afspritning. Dine medrejsende kan se dit smil og mundaflæse, og det er lettere at trække vejret.

God sikker rejse eller påpasselighed i store forsamlinger.

Sol, sommer og mere normale tider på Tandklinikken

18/6-2020

“Øv, jeg troede, jeg ville blive mødt af en i rumudstyr…“ 

Det er en bemærkning, jeg har hørt en hel del gange, når jeg har hentet patienter i venteværelset i denne tid ?

 Vi ligner ikke helt astronauter, men vi er selvfølgelig klædt ud i fuldt Corona-udstyr med mundbind, vesir og kittel eller plastforklæde.

Udstyret kommer dog først på inde ved stolen, når vi ved, hvilken behandling vi skal lave.

Og ja det er varmt – meget varmt! 

Men lige nu glæder vi os over, at vi i Danmark er kommet gennem den værste tid, og at vi her i Mariagerfjord trods alt har haft så få, der er blevet smittet med Coronavirus.

Vi er næsten tilbage til normalen

Der har været mange skiftende regler, vi har skullet forholde os til, og det har ikke altid været lige let, vil jeg gerne indrømme. Men vi følger og retter os naturligvis efter Sundhedsstyrelsens skiftende og opdaterede retningslinjer. 

Vi glæder os meget over, at vi nu næsten er vendt tilbage til normale tilstande, hvor vi dog stadig gør meget ud af at passe på de sårbare og på hinanden. 

Tak for din forståelse og også for accept af det lille Corona-tillæg, der er blevet lagt på regningerne. 

En ting må vi dog erkende: Vores indkaldesystem er virkelig udfordret. Det betyder, at vi desværre er bagefter med at indkalde alle de patienter, vi har måttet aflyse. 

Pt. prøver vi at tilbyde tider til de akutte og de ældst ventende aflyste patienter tilbage fra marts, april og maj. Og du skal vide, at du ikke er glemt, hvis du endnu ikke har hørt fra os. 

Du er meget velkommen til at ringe til os, hvis du synes, der er gået meget lang tid, eller du er bekymret omkring noget med dine tænder. 

Sommerferie og sidste nyt på Tandklinikken

Som noget særligt (det kræver situationen, synes vi), har vi valgt at holde åbent på klinikken hele sommeren. Men vi sørger naturligvis for, at vores personale får mulighed for at holde deres ferie. Pia passer klinikken i juli og venter med at holde ”sommer”ferie til oktober. 

Vi er glade for, at vores barselsvikar, Stine Smed Kristensen, er kommet godt i gang, og vi håber, at Stine fortsat vil trives hos os i Havnegade. 

Samtidig kan vi lykønske Gitte Valeur, der nu er hjemme på barselsorlov med sin nyfødte søn og kan nyde sommeren med familien. 

Og snart kommer der igen nye folk til på klinikken. Vi skal have fundet en afløser for Lis, og det bliver svært! 

Men jeg må nødtvungent acceptere, at Lis har besluttet at gå på efterløn fra august/september. Så vi har stadig lidt tid endnu til at sige farvel til Lis.  

Til slut vil jeg ønske jer alle en god sommer og pas på jer selv derude i sommerlandet.

Vi går stille i gang igen på Tandklinikken

22/4-2020

Det glæder os, at vi er med i første genåbningsbølge, og du har nu mulighed for at få tandbehandling ud over det mest akutte.

Vi har fået retningslinjerne fra Styrelsen for Patientsikkerhed. De er blevet grundigt fortolket, og vi er ved at finde os til rette med de ekstra hygiejneforanstaltninger.

Derfor vil du fremover møde os med visir, og vi skifter til rent kliniktøj mellem hver patient. Vi er kreative og har hele tiden tanker på økonomi, mængden af plastikaffald og vaskekapacitet.

Du får besked fra os

Næste skridt er, at vi nu begynder at kontakte alle, der har fået udsat en tandbehandling og alle, der har fået aflyst tider til kontrol. Det vil i praksis sige, hvis du er en gul eller rød patient og normalt besøger os hver 3.-4. måned.

Der gælder fortsat alle de velkendte råd:

 • Kom kun hvis du har en aftale.
 • Du skal have været rask de sidste 2 dage forinden.
 • Ingen i din husstand må have Corona-lignende symptomer.
 • Gravide skal vi tage specielt hensyn til, så kontakt først din læge før et besøg hos os.

De sårbare grupper tager vi naturligvis specielle hensyn til. Kontakt os og få nærmere vejledning til, hvordan du skal forholde dig.

Vi har mulighed for separat ind- og udgang, så du ikke er sammen med andre patienter. Og du kan blive behandlet i er rum, der er rent – dvs. ikke har været brugt til behandling de sidste timer.

Er du i tvivl om noget som helst, så ring til os på tlf. 98 54 16 54, og vi skal nok vejlede dig. 

Vores indretning er blevet ændret

Vi har reduceret venteværelset for siddepladser, og vi har håndsprit flere steder, som vi forventer, du bruger.

Desuden har vi fjernet vores blade, og kaffen må du drikke derhjemme. Dankortterminalen bliver sprittet af mellem hver betaling. På samme vis bliver håndtag på indgangsdøren sprittet af både udvendigt og indvendigt.

Her i den dejlige varme tid har vi desuden indrettet et udendørs venteareal på bagsiden af huset, hvor du kan sidde alene, hvis du foretrækker det.

Vi henstiller til, at du ikke har nogen ledsager med ind på klinikken, medmindre det er praktisk hjælp, du ikke kan undvære.

Jubiii… vi har også en anden god nyhed

Vi byder nemlig velkommen til tandlæge Stine Smed Kristensen, som er startet hos os her efter påske. Stine er vores barselsvikar, da Gitte er sendt hjem og venter på, at lillebror kommer til verden.

Det er en glæde for os at have fået ansat en tandlæge, som bor tæt ved i Randers, og som har 2 års erfaring med tandbehandling af både børn og voksne.

Stine er netop vendt tilbage fra sin egen barselsorlov og er allerede i gang med behandlinger og med at lære os alle og vores systemer at kende. Jeg er sikker på, I også vil tage godt imod Stine. 

Du kan læse mere om Stine her.

Vigtig information til alle vores patienter

18/3-2020

Sådan arbejder vi lige nu på Tandklinikken Mariager fra den 17. marts og foreløbig indtil juni 2020.

Vi holder åbent for nødvendig kritisk tandbehandling efter forudgående telefonisk aftale. Det er Sundhedsstyrelsen, der har bestemt hvilke typer af nødbehandling, vi må foretage.

Vi er naturligvis ekstra opmærksomme på hygiejnen og følger de gældende retningslinjer fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Vi forventer, at du også er ekstra opmærksom og beder dig læse følgende igennem, før du kontakter os.

Situationer, hvor du IKKE vil blive tilbudt en tid på tandklinikken:

 • Hvis du føler dig sløj, har feber, hoster eller er forkølet.
 • Hvis du har været i direkte kontakt med en bekræftet Coronasmittet inden for de sidste 14 dage.
 • Hvis du eller nogen i din husstand har været i udlandet inden for de sidste 14 dage.
 • Hvis du er gravid, da det er et vigtigt forsigtighedshensyn at tage for dig og dit ufødte barn. 

Hvis du har tandpine og hører under ovennævnte kategorier: 

I den situation skal du ringe til din læge og forhøre dig om, hvordan du skal forholde dig. Du er også velkommen til at ringe til os på telefon 9854 1654 eller skrive en mail med dine spørgsmål til post@mariager-tand.dk

Sandsynligvis er denne alvorlige situation ikke ovre om 14 dage. Derfor er vi også nødt til at have et beredskab på tandklinikken, der kan håndtere akut opståede tandpiner samt patienter med forhøjet smitterisiko.

Tøv derfor ikke med at ringe til os på telefon 98541654, hvis du har ondt. Det bliver ikke lettere at behandle dig, hvis du venter, så kontakt os hurtigt muligt, så vi bedre kan planlægge dit besøg.

Sammen hjælper vi hinanden og passer på dit smil.

Vi opdaterer her på hjemmesiden, når der er nye retningslinjer og sætter opslag i vores vinduer.

Du kan læse mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk om Coronavirus/Covid-19.

Godt nytår til jer alle

16/1-2020

Vi tager alle fat på et nyt årti, og her på tandklinikken kommer det helt af sig selv at vende blikket både fremad og bagud.

10-års jubilæum i Havnegade

I skrivende stund glæder vi os over, at vi kan fejre de første 10 år i vores dejlige klinikhus i Havnegade.

Det var i dagene 13.-15. januar i 2010, vi trodsede gadens meterhøje snebunker og flyttede alt grejet skråt over gaden fra Havnevej, hvor Villy Mose havde bygget sin klinik, til Havnegade 11.

Her havde vi bygget ud i baghaven, piloteret med 10 meter høje pæle og fået dejlige faciliteter til både jer og os. På 1. sal har vi i dag personalefaciliteter og nu også et 4. behandlingsrum.  

Vores 10-års-jubilæum bliver fejret med gode tilbud i butikken og forskelligt grej til at passe ekstra godt på dit smil, så du er velkommen til at kigge forbi.

Vi indvier ny klinik på 1. sal

Det er også i jubilæumsugen, vi inviterer de første kunder op på 1. sal, hvor vi har indrettet et hyggeligt venteområde.

Alle installationer til udstyret var udtænkt og lå klar i gulv og loft fra for 10 år siden, så vi var fremtidssikrede. Men vi var nødt til at få lagt et nyt gulv i venteværelset på 1. sal. Både for at beskytte det gamle trægulv, men også for at leve op til tidens skrappe hygiejnekrav.

Så nu har vi fået lagt et flot rengøringsvenligt ”trægulv”, der er nemt at holde. Her vil vi gerne rette en stor tak til Havnens Snedkeri i Hadsund for et godt og hurtigt samarbejde.

Nytår og tid til nye vaner

Det bugner med gode råd alle vegne, og æteren kan godt blive lidt overfyldt: Nye måder at tænke på, træne på, spise på, være forældre på, arbejde på, indrette hus og have på. Ja også affalds- og indkøbsvaner skal klimaændres.

Vi står alle i gode råd til halsen, og det er en balance at holde tungen lige i munden og skuldrene væk fra ørene. Som du kan se af mine fremhævninger, så sætter livet sig også i talesproget ligesom i vores arbejdsområde.

Og vi vil gerne, at du kan smile over hele femøren, helt op til ørene, også i næste årti. 

Mit næste blogindlæg bliver lidt om self-care, alle de gode råd til ”at få det bedre”, set i mit perspektiv som din tandlæge. Du kan læse blogindlægget her

Vores julehilsen til jer

9/12-2019

Kære rare og trofaste patienter og venner af Tandklinikken Mariager.

Vi er meget taknemmelige for jer alle: Både ”gamle” og nye patienter, som har valgt os til at passe jeres tænder.

På klinikken prøver vi at følge byens puls og er med i pynte- og lysmoden fra startskuddet på torvet midt november, og det hygger i den mørke tid. Det er skønt, at så mange bemærker vores vinduer. Og Mariager er altid et besøg værd, også i december. 

Året der gik

Det har været et travlt år på klinikken, og jeg tænker tit på det kendte citat af Piet Hein: ”Mennesker gør sig stort besvær, kunsten er at ku’ la’ vær!”

Men som jeg også har nævnt for mange af jer, har byen brug for en stærk tandklinik, for det er med til at fremtidssikre vores by, så Mariager kan bevare sin sammenhængskraft med de øvrige sundhedstilbud.

Her på klinikken har vi haft vokseværk og har sagt velkommen til nyt personale. Tandplejer Bonnie Laumann og tandlæge Peter Andersen er kommet til midt i året, og de er begge faldet godt til. 

Vi har også sagt farvel til tandlæge Emilie, da Gitte Valeur er kommet tilbage fra barsel. Det er dejligt at have Gitte tilbage igen, som har været savnet af mange af hendes faste patienter.

Nyt behandlingsrum

På nuværende tidspunkt er vi i fuld gang med at indrette et 4. behandlingsrum på første sal. Det bliver dejligt at få mere plads, og vi bliver mindre sårbare, når vi skal have service og reparationer på udstyret. Det bliver et godt og hyggeligt rum.

Det er også på første sal, at vi har et dejligt personalerum, hvor der er plads til at tage en pause indimellem, så vi altid er klar til at passe godt på dine tænder, når vi er på.

En mærkesag for os

Igen i år støtter vi julemærkehjemmet i Hobro, og vi var medsponsor til Café Hack i Hobro med Ole Henriksen og Thomas Skov i september.

Vi havde en dejlig personaletur, og jeg var så heldig at få en selfie med Ole Henriksen. Læs mere om den helt særlige oplevelse i indlægget fra den 1/10-2019.

At Ole Henriksen smiler meget, ved I sikkert godt. Men for os er det vigtigt at blive ved med at passe på jeres smil. Tusind tak for jeres tillid gennem årene.

Vi ønsker jer alle en dejlig juletid med masser af hygge og samvær med jeres kære samt et rigtigt godt nyt år.

På gensyn i 2020. Mange hilsner Pia & Co.

Vi støtter Julemærkehjemmet i Hobro

1/10-2019

Tandklinikken-Mariager har netop været medsponsor på optagelsen til radioprogrammet Cafe Hack på Hotel Amerika i Hobro.

Gæsterne var selveste cremekongen Ole Henriksen og journalist og forfatter Thomas Ørskov.

Hele personalet havde en sjov skovtur en søndag formiddag, og der blev i alt samlet 40.000 kr. ind til det gode formål: At hjælpe børn, der har det svært, med et komme på et dejligt ophold på Hobro Julemærkehjem.

Og jeg var så heldig at få taget en selfie med Ole Henriksen – smilet er den korteste vej mellem to mennesker – og Ole smiler rigtigt meget! Og ja, Oles tænder er hvidere end mine og også mere lige!

Det er blevet kursustid igen

Efteråret har meldt sin ankomst, og traditionen tro betyder det, at vi tager på forskellige kurser.

Søren Strabo har været i Berlin og set på alt det nyeste nye inden for implantater. Det hedder REPLICATE med et fint ord.

Hvis du har en tand, der skal erstattet af et implantat, kan du få lavet en 3-D scanning af tanden med rod. Herefter bliver der fremstillet en nøjagtig kopi af roden i titanium.

Det har den store fordel, at når den oprindelige tand bliver fjernet, så passer erstatningen nøjagtig på rodens tidligere plads og kan sættes op med det samme i forbindelse med tandudtrækningen.

Det var et meget intimt kursus for Søren og en kollega på kursusgivers klinik i Berlin, hvor de fik mulighed for at følge med direkte “over skulderen”. 

Der er gang i klinikken

Vores nye tandlæge Peter Andersen er kommet rigtig godt i gang, og vi er alle glade for, at han er blevet taget vel imod af vores patienter.

Vi nyder, at Peters store erfaring kan komme i spil her på klinikken. Læs den fine udtalelse Peter har fået fra en af vores ældre patienter her. 

Vi er tilbage igen

26/8-2019

Så er vi alle “mand” tilbage på klinikken efter en god ferie. Vi håber også, du har nydt sommeren.

Vi glæder os til at få alle klinikkerne i fuld sving igen, til efterårets videreuddannelseskurser og sidst men ikke mindst til at gense jer alle igen og fortsætte arbejdet med at passe på jeres smil. 

Velkommen til tandlæge Peter Andersen 

1/7-2019

Peter kom med i vores team i sommeren 2019 og bidrager med stor alsidig erfaring gennem sit tidligere virke som tandlæge i Randers og Hobro. Peter er således erfaren i genopbygninger af det slidte tandsæt og er dygtig til at lave både små og store plastrestaureringer.

Som os alle her på klinikken vægter Peter tid til at opbygge de gode patientrelationer; så tillid og trivsel for både patient og team styrkes. Og derved opnår vi sammen fine resultater.

Når Peter ikke laver tænder, er der to ting, der hænger uløseligt sammen. Nemlig Peter og hans cykel. Og mountainbike terræn – det har Mariager jo masser af.

Læs mere om Peter her

Et foreløbigt farvel til Emilie Schmidt Petersen

Vi har netop taget afsked med vores vikar, Emilie, som har passet tandlæge Gitte Valeurs patienter, mens hun har nydt sin barsel.

Jeg synes, Emilie har varetaget opgaven flot med dejligt humør og en positiv indstilling til det at lære af os mere erfarne. Vi ønsker Emilie held og lykke fremover med hendes nye stilling i Silkeborg og ser meget gerne Emilie tilbage igen her hos os i Mariager.

Og I kære patienter takkes for at tage så godt imod, når I bliver tilbudt nye behandlere her på tandklinikken i Mariager.

God sommer til alle og varmt velkommen tilbage til tandlæge Gitte Valeur.

En tandplejer kom forbi, søgte og fik job hos os

 20/5-2019

Hvor heldig har vi lov at være? For et stykke tid siden kom der en erfaren tandplejer forbi klinikken. Ovenikøbet en tidligere patient af klinikken, med lokalkendskab og med sine forældre blandt vores faste patienter.

Så mange forventninger var allerede afstemt mellem os på forhånd.

Vi skyndte os at sige velkommen til Bonnie Laumann, men måtte vente helt her til den 1. maj 2019 med at åbne for hendes aftalebog.

Bonnie Laumann er opvokset i området og bor nu ca. 50 min herfra på et nedlagt landbrug med alt, hvad dertil hører. Bonnie er tidligere selvstændig landmand og mor til to teenagere. Derudover har hun arbejdet meget selvstændigt som tandplejer på en klinik i Holstebro gennem flere år.

Det er således en erfaren medarbejder på 45 år, vi får i vores team på mange fronter. Vi glæder os meget til samarbejdet og håber, at alle vores søde patienter vil tage godt imod Bonnie.

Du vil helt sikkert møde Bonnie i forbindelse med din paradentosebehandling, som Bonnie er tiltænkt at være en central person i.  

Læs mere om Bonnie her

Læs også blogindlægget “Mundhulemekanik på mange faconer” om tandplejerens rolle.

Der sker hele tiden noget nyt hos os

20/5-2019

Vi har fået mange nye patienter på klinikken dels fra Søren Jensens tidligere klinik her i byen, men også fra andre kollegaer i Hobro, Spentrup og Randers, der går på pension.

Og vi vil gerne byde velkommen til alle, så derfor er det dejligt, når vi får mulighed som nu for at udvide med kvalificeret og erfarent personale.  Om vi har nok fysisk plads? Ja da, vi udvider bare på 2. sal i vores dejlige hus. 

Søren Strabo indgår nyt samarbejde

2/4-2019

Den 1. april 2019 flytter Søren ind i en helt nyindrettet tandklinik i Helenestræde 3 i Randers sammen med sin partner Thomas Borup. Det betyder, at Søren herefter er stoppet med sit engagement i Sundhedshuset i Dytmæssken.

Søren er naturligvis stadig hos os på klinikken i Mariager om onsdagen, som han plejer at være.

 

Vi er flere, der smiler mere

6/3-2019

Det spirende forår glæder os alle, men også tilfredse patienter.

En af mine patienter sendte en sød hilsen til mig. “Tusind tak for det, du har gjort for mig. Mine børn siger, at jeg er blevet gladere og smiler mere”.

En sådan hilsen varmer utrolig meget hos os. For det er en af mine største missioner at hjælpe mennesker med at opnå den frihed, det giver at kunne smile uden at skulle tænke på manglende tænder.

Den korteste afstand mellem to mennesker er som bekendt et smil. 

Men også arbejdsglæden her på klinikken har fået et løft

Vi kan slet ikke skjule vores ”grejglæde”. Vi har fået nyt udstyr. En ny tandlæge arbejdsstation også kaldet for en unit. Og det er faktisk kun 3. gang i mit tandlægeliv jeg får lov til at få helt nyt udstyr.

Vores nye unit er en patientstol med indbygget “værksted”. Stolen er i en skøn blå farve og dejlig blød at sidde i.

 Og så er den selvfølgelig med armlæn, som mange af jer kære patienter har ønsket. Desuden er der et kamera på, så vi kan vise dig på skærmen, hvordan det nu er, det ser ud derinde i mørket i munden. Uha og maskinerne spinder.

Indtil videre er det mest vores tandlæge Emilie, der har fornøjelsen af den nye unit og de patienter, som besøger klinik 3, hvor Emilie ”bor”.

Vel mødt på tandklinikken til en tur i den blå stol. 

En julehilsen til dig

6/12-2018

Ja, julen kom tidligt til Mariager i år. Som vanligt bakker vi på Tandklinikken op om julemarkedet og nyder den årlige tradition, hvor juletræet bliver tændt på torvet. Har du set, at vi også har sat fine lys i og pyntet op til jul i vores vinduer?

Tandklinikken støtter Handelsstandsforeningen i Mariager, for det gør bla., at vi kan være med til at opretholde vores hyggelige julestemning ved at sørge for den flotte julebelysning rundt i byen.

Igen i år har jeg sendt fysiske retro-julekort til vores ældste patienter, selvom jeg ellers sagde sidste år, at det var sidste gang. Men sikken en respons jeg fik på den nyhed helt frem til den varme sommer. Det var var særdeles upopulært, at jeg ville stoppe med at skrive dem!

En af mine kære patienter spurgte mig: ”Når nu vi er blevet flere patienter, er julekortene så droppet?” Den kunne jeg ikke stå for. For selvfølgelig skal det ikke mærkes på servicen op til jul, at klinikken har fået flere smil at passe. Det er vi jo kun glade og taknemmelige for.

Så derfor får alle de rigtigt voksne (fra 68 år) selvfølgelig en retro-julehilsen i form af et julekort. Og naturligvis er der julemærker på, for vi synes, det er vigtigt at bakke op om vores lokale Julemærkehjem i Hobro.

Nu er der kun tilbage at ønske dig og dine kære en rigtig glædelig jul og pas godt på tænderne derude, når du guffer julemad og knaser flæskesvær og mandlen fra ris á la manden.

Skulle du får brug for os, er klinikken åben både den 27. og den 28. december.

Nyt indlæg på bloggen

Har du set, at der er kommet et nyt indlæg på bloggen? Det hedder 5 tips til bedre tandbørstning, og det giver dig en masse tips til at komme tandgodt ind i det nye år.

På glædeligt gensyn på Tandklinikken i Mariager i 2019. Mange julehilsner fra os alle.

Velkommen til vores nye patienter

2/11-2018

Hverdagen på klinikken byder på mange spændende oplevelser. De sidste par måneder har vi budt velkommen til mange nye patienter på klinikken dels fra tandlæge Sørens Jensens klinik men også andre steder fra.

Det er altid en fornøjelse at møde nye patienter og forhåbentlig give dem en god oplevelse, øget viden om egne tænder og et ”på gensyn” med en dejlig ren smag i munden. Vi er altid åbne for dialog og modtager gerne din feedback.

Selvom vi er meget fokuserede på klinikken, har vi alligevel også kunnet rumme en personlig udfordring blandt personalet. Vi har alle været gennem en 7-dages ”no sugar challenge” i oktober.

Vi blev inspirerede til at prøve det efter at have været på et aftenkursus med Anette Sams, forsker og forfatter til bøgerne ”Sukkersmart” og ”Ud af diabetes”. Så vi blev enige om at tage udfordringen op om at prøve det i 7 dage.

Læs hvordan det gik med vores udfordring i blogindlægget her. 

Pia Strabo overtager tandlæge Sørens Jensens praksis

30/8-2018

Den 31. august 2018 overtager jeg min gode kollega Sørens Jensens praksis og flytter klinikken længere ned ad gaden til os på Havnegade 11. Søren Jensen har valgt at gå på pension efter at have været tandlæge i 38 år i Mariager.

Vi glæder os til at byde Søren Jensens patienter velkommen hos os, og jeg vil specielt takke Søren Jensen for de gode år sammen i Mariager, der har været præget af særdeles fredelig sameksistens.

Er du interesseret i at læse hele vores historie, kan du gøre det her. 

Tandklinikken-Mariager får ny hjemmeside

29/8-2018

I forbindelse med at vi skulle have lavet en ny hjemmeside, havde vi besøg af en professionel fotograf for at få taget nogle gode billeder. Under besøget kommer en af vores gode patienter, Keld, ind ad døren og udbryder ”jeg elsker min tandlæge”.

Det kunne vi slet ikke stå for, så vi besluttede lynhurtigt, at Keld måtte med på vores nye billeder, og her sidder han og hygger sig i stolen.

At få lavet en helt ny hjemmeside er ikke noget, der bare sker på et par dage, så vi har arbejdet hårdt på den i længere tid. Derfor er vi også meget glade for at kunne præsentere dig for hjemmesiden nu.

Vi har fået fantastisk hjælp af fotograf Anne Kring www.annekring.dk der har taget alle de flotte billeder. Sandra Strabo har stået for hår og makeup og fået os alle til at stråle.

Webdesigner Tine Appel www.appel.design har designet og sat hjemmesiden smukt op. Derudover har marketingkonsulent Anita Cordes www.anitacordes.dk været tekstforfatter og tovholder på hele projektet. Så stor tak til vores tålmodige samarbejdspartnere, I har mine varmeste anbefalinger.

Vores mål har været, at hjemmesiden skal være let for dig at finde rundt på. Og at du altid skal kunne finde den nyttig, vedkommende og aktuel. Er der noget du savner, er du meget velkommen til at sende os en mail på post@mariager-tand.dk 

Vi er her uanset, hvor varmt vejret er

2/7-2018

Det har været en dejlig sommer hidtil, og vi bliver ikke skræmt af temperaturer på 30 gr. Hos os er der nemlig både aircondition og dejligt koldt vand i hanen.

En af vores patienter sagde endda ”Det er dejligt at slippe for al den fodbold derhjemme”. Sådan en bemærkning gør os glade, for vi stræber altid på at skabe et godt og positivt miljø her på klinikken.

Tandlæge Gitte Valeur går på barsel sidst i juli, og i hendes sted har vi ansat Emilie Schmidt Pedersen, som vi håber, du vil hjælpe os med at byde velkommen på klinikken. Læs mere om vores personale. 

Særloven om tandpleje bliver indført

1/6-2018

Den 1. juni 2018 trådte særloven om tandpleje i kraft. Forhandlingerne mellem regionerne og Dansk Tandlægeforening brød sammen.

Der blev forhandlet på skrømt fra regionernes side, alt imens der blev forberedt et lovindgreb fra et enigt folketing med det formål at fastsætte priser på basistandplejen, så budgetterne kan holdes og ikke er styret ud fra vores patienters behov for tandpleje.

Vi arbejder under særloven, fordi vi ikke har noget valg. Hvis vi ikke gjorde det, kunne vores patienter, der er pensionister, ikke få hjælp til tandbehandling via deres helbredskort. Nu bliver der arbejdet på en ny tandplejestruktur for voksentandplejen i Danmark.

Et godt råd til dig. Tegn en tandforsikring og meld dig og dine børn ind i Sygesikring Danmark Og så skal du være indstillet på, at du skal betale mere for din tandsundhed. Heldigvis er tandbørsten fortsat en af dine bedste venner sammen med os på Tandklinikken-Mariager.

Vi håber, du vil støtte op om vores protest mod særloven – støt Meget Mere Tandsundhed på memeta.dk

Vores personale fortjener at blive forkælet

9/4-2018

Derfor drog vi alle sammen i april til Fredericia for at deltage i det første Dental Festival & Awards. I løbet af de to spændende dage mødte vi alle vores leverandører, så en masse nyheder, hørte gode indlægsholdere, blev underholdt af bl.a. Andreas Bo og var til stor fest med Rasmus Seebach, hvor 600 dansende mennesker (mest kvinderne) stod med armene oppe og sang med.

Vi overnattede i Kryb-I-Ly kro 2 gange, og det var dejligt, at vi alle kunne være med. Det giver noget helt særligt, når vi også er sammen uden for klinikken.

Gratis tandpleje


Gratis tandpleje for unge mellem 16 og 20 år. Ring og meld din teenager ind på klinikken.
Tlf. 98 54 16 54

Åbningstider:

Mandag 07.30-16.30
Tirsdag 07.30-17.30
Onsdag 07.30-16.30
Torsdag 07.30-16.00
Fredag 07.30-13.00
Lørdag og ferieplan

Gratis parkering

Du kan parkere gratis lige uden for klinikken.