I dette blogindlæg har jeg samlet 5 af mine bedste tips til, hvordan du sikrer dig, at du børster dine tænder på den bedst mulige måde. Måske er der et par vaner, du lige skal have ændret lidt på?

5 tips til bedre tandbørstning - Blogindlæg af Pia Strabo

Tip 1 – Gå ikke ned på udstyr

Din tandbørste skal være samlet og smidig i hårene. Mange børster skifter farve i spidsen, når de er slidte og trænger til udskiftning. Som regel skal du skifte hver 2. eller 3. måned. Det afhænger af, hvor mange kræfter du bruger, hvor længe du børster hver gang, kvaliteten af din børste osv.

Køb tandbørster hver gang, du er hos os, så du har ind til dit næste besøg. Dvs. typisk 2-3 stk. pr. gang. Vi vejleder gerne, og har altid flere forskellige tandbørster på lager.

Bruger du en el-tandbørste, har vi også hoveder hertil, men det er svært at være konkurrencedygtig på prisen i forhold til mange tilbud på nettet. Vi vejleder dig også i el-børstehoveder og kan vise dig, hvilken der passer bedst til dit tandsæt og din måde at børste på.

Det er dokumenteret, at brug af en el-tandbørste giver et sundere tandkød, og vi rådgiver gerne omkring køb af den rigtige el-børste og er klar til at give dig en demonstration.

Tip 2 – Børst tænder, når du børster tænder

Vær tilstede i din tandbørstning, vær koncentreret, følg med i spejlet og koncentrer dig om opgaven. Få børstet hele vejen rundt – fra højre side til venstre side – både på kindsiden og tunge/ganesiden.  Især hvis du skal forbedre kvaliteten af din tandbørstning, indøve en ny metode eller forbedre din nuværende efter vores anvisninger.

Vores badeværelse er blevet den moderne telefonboks. Derfor skal du ikke multitaske ved at gå rundt i huset, tjekke din mobil og holde styr på familien, mens du børster.

Bliv ved din opgave: at børste tænder. Netop tandbørstning er et typisk eksempel på, at du går på autopilot om opgaven, tankerne flyver, og pludselig vågner du op, og så skal du være færdig. Dvs. at det typisk er det samme sted, du starter fx højre side i overkæben for de højrehåndede, som får den bedste opmærksomhed hver gang, og det sværeste sted, der får mindst eller ingen fx ganesiden i højre side.

Vær bevist og læg mærke til, hvad du gør. Det er derfor, tandbørstning altid er nævnt som et godt sted at øve mindfulness. Fordi det sætter os på autopilot, men samtidig kan vi observere, at vi er i gang med at lade tankerne flyve.

Tip 3 – Sæt tandbørstningen i system

Rene tænder sover bedst. Lav dig gode realistiske vaner, der passer til din hverdag og dit arbejdsliv. Hvis du er for træt eller falder i søvn på sofaen, så bliver det ikke til noget, eller det går alt for hurtigt. Find andre tider at børste dine tænder grundigt på, end lige før du går i seng.

Nogle har gavn af at børste, når de har spist aftensmad, køkkenet er ryddet, madpakker og vasketøj er ordnet. Så kan du døse på sofaen med god ro i munden. Og er næsten klar til dynerne.

Er du på skiftehold, så børst tænder før og efter arbejdet. Jeg hører ofte, at mange kommer fra natarbejde og går i seng uden at børste tænder og derfor ofte kun får børstet én gang i døgnet.

Når du sover med bakterier på dine tænder, arbejder bakterierne bedre, fordi du samtidig er mundtør om natten, og der er intet spyt, der kan hjælpe din selv-rens. Og er det helt urealistisk med to gange i døgnet, så vælg en grundig tandbørstning, inden du går i seng!

Skyl munden godt efter morgenmad, brug tandstikker i bilen på vej til job og tyg sukkerfrit tyggegummi, så fortyndes dit sukkerindtag fra morgenmaden.

Prøv at have de samme vaner på ferien og derhjemme. 3 ugers sommerferie i telt fx uden el-tandbørste er nok til at få de gode vaner spoleret. Og så er det meget let at komme hjem igen og fortsat ”sløse ” med rutiner og ritualer.

Tip 4 – Valg af tandpasta

Det er gørelsen og ikke smørelsen, det handler om. Du kan sagtens børste dine tænder rene i vand, for det er børsten, der fjerner dine bakterier ved den mekaniske rengøring.

Tandpastaen har nogle wellness gevinster, som vi kan lide, og som er blevet kulturbestemt. Fx at det smager godt, vi føler os friske, fordi vi dufter af mentol, vi føler at det er effektivt, fordi det skummer. Og i tandpastaen er der også tilsat slibemiddel, som gør det lettere for os at holde misfarvninger væk fra kaffe, te og rødvin.

Men den vigtigste ingrediens er den tilsatte flour, som er årsag til den kraftige forbedring i tandsundheden, vi har set i dette århundrede. Det, at der børstes med flour-tandpasta to gange dagligt, er cariesforebyggende. Desværre ser jeg nogle patienter, der får huller i tænderne, samtidig med de skifter til ikke-flour-tandpasta, fordi de fejlagtigt tror, at flour ì tandpasta er giftigt.

Børst med 1450 ppm flour-tandpasta. Se efter det på varedeklarationen med småt, da det angiver mængden af flour i tandpastaen. Det virker, når det er i munden, rundt om tænderne ved tandbørstning, men gavner ikke nede i maven. Derfor skal småbørns tandbørstning overvåges, og tandpastaen skal være doseret af en voksen. Brug kun en klat pasta på størrelse med en ært!

Valg af tandpasta kan medvirke til både gode sidegevinster og dårlige bivirkninger. Derfor anbefaler vi en slags tandpasta, hvis du har følsomme tænder eller mange slibeskader. Og andre slags, hvis du har problemer med fx blødende tandkød.

Du får altid en grundig vejledning hos os, og vi diskuterer sammen, om din favorittandpasta er den bedste for dig. Valg af tandpasta er noget af en jungle og et kæmpe marked for producenter med store marketingbudgetter. For hvem vil ikke gerne have hvide tænder, 0 huller og frisk ånde?

Tip 5 – Få feedback på din tandbørstning. Tør du?

Der er næsten altid mulighed for forbedringer, uanset hvordan og hvor meget du børster. Du husker nok din skoletid – den røde pille du tyggede – og så kom afsløringen med den røde rand, hvor der ikke var børstet rent. Den øvelse er stadig en øjenåbner, hvis du er med på at prøve den.

Vi jubler, når du spørger, om der er noget, der kan gøres bedre. Vi arbejder nemlig altid for, at dit tandkød er sundt, at du har mindre tandsten, og at der kan gå længere tid, mellem vi ses.

Det er optimalt, når vi kan snakke om det, når du ikke lukker af for instruktionen med et ”jeg gør det bedste, jeg kan”. Vi vil gerne tage en dialog med dig om din tandbørstnings kvalitet, fordi vi har samme mål: at du får det bedste ud af den tid, du bruger med børsten, og vi ved fælles hjælp holder din mund og tænder sunde hele livet. Og det koster ikke gang mere at få feedback på dit hjemmearbejde, når du alligevel er på besøg hos os.

Vidste du? De røde farvetabletter fås stadig – bare spørg os eller på apoteket.

Vi glæder os til at se dig næste gang. Indtil da god arbejdslyst med tandbørsten.