Her får du mine tips til, hvad kan du selv gøre for at få det langt bedre i musklerne omkring hoved, hals og nakke.

På klinikken møder jeg ofte (specielt kvinder), som har ondt og er generet på forskellig vis. Det kan være hovedpine og muskelspændinger, ømhed i tænder og særlig følsomhed ved noget koldt i munden. Måske gælder det også dig?

Desværre findes der ikke nogen hurtig løsning på problemet i form af behandling af en enkelt tand.

Nogle gange kan du afhjælpe symptomerne ved at have et godt sammenbid – det vi på tandlægesprog kalder okklusion – altså at tænderne passer sammen, når du tygger.

Gør de ikke det, kan løsningen være at erstatte manglende tænder eller genopbygge dem, hvis der har været et kraftigt slid. Det handler om, at muskler, kæbeled og tænder skal arbejde optimalt sammen. Det har vi hele tiden i fokus her på klinikken, når vi tilbyder dig en tandbehandling.

Hvorfor gør det ondt?

Vi ved, at stress og manglende/dårlig søvn kan give øget aktivitet i kæbemusklerne i form af tænderskæren, eller at du presser tænderne hårdt sammen.

Det kan føre til ubehag i muskelsystemet, så du enten får ondt i kæbeleddet, tandpine eller ømme tyggemuskler. Du kan mærke det ved, at det gør ondt, når du trykker dig selv på kinderne, eller det smerter foran øret, når du gaber højt op.

Gode råd til at få det bedre

En bidskinne kan i nogle tilfælde hjælpe på smerterne, men der er også andre gode tiltag, der hjælper dig lige så godt. Og jeg ved godt, det er lidt træls at høre tandlægen gentage, hvad du inderst inde godt ved.

Nemlig at frisk luft og motion giver en bedre nattesøvn, som fører til en bedre søvnkvalitet – og mindre tænderskæren. Læg mærke til hvad regelmæssighed i forhold til dine sengetider og mindre alkohol og mere motion betyder for din søvnkvalitet.

Det er en rigtig god idé at slukke for mobilen før sengetid, så du ikke bliver forstyrret af den om natten. Alternativt kan du også prøve en af de mange sove apps, der findes.

Hvis du skal løbe en længere tur, ved du, det kræver, at dine muskler er trænede til det. Det samme gælder for dine muskler i ansigtet. De skal trænes og specielt, hvis det er dem, der giver først op ved overbelastning i form af smerter.

Massage, varme og skånekost kan også hjælpe. Ligesom jeg tilbyder at afspænde dine muskler med laser eller akupunktur.

Ansigtsyoga – en spændende mulighed

Jeg er stødt på en god træningsform for dine muskler i ansigtet, som samtidig er lige i tidsånden, nemlig ansigtsyoga. Der er mange tilbud, men jeg kan anbefale Jeanne Adelstens ansigtsyogakursus, som du kan læse meget mere om her 

Jeannes øvelser er faktisk nogle af de samme, jeg giver dig, bare sat mere lækkert og sjovt op. Samtidigt er der mange andre sidegevinster ved at bruge dine ansigtsmuskler i form af Jeannes ”grimasser”.

Det giver et godt grin, og du får øget flow i din ansigtshud og muskler. Begge dele hjælper på din glød og smil på den lange bane. Og ikke mindst velværet, for det er altid rart at gøre noget godt for dig selv.

Er du interesseret i at vide mere, har Elisabeth Kjelmann skrevet en god artikel om ansigtsyoga. Den kan du finde her