Din krop bruger bla. C-vitamin til at optage jern og til at danne bindevæv og dermed din heling. Desuden giver bindevævet struktur til dine muskler, knogler, tandkød og blodkar.

C-vitaminer er også en rigtig vigtig medspiller, når det handler om dit immunforsvar, dit stofskifte og i nervesystemet.

Måske har du hørt, at C-vitamin også bliver kaldt for askorbinsyre. Du kender det som en hjertemagnyl, din læge anbefaler dig.

Hvis du har diabetes eller er ryger, har du brug for mere C-vitamin end den daglige anbefaling.

Hvad hjælper C-vitamin mod?

C-vitamin er med til at danne kollagen, som indgår i bindevæv, knogler, brusk og tænder. C-vitamin har betydning for sårheling og er en antioxidant, som også bidrager til immunsystemets normale funktion.

Desuden er C-vitamin med til at mindske træthed og udmattelse, og det øger kroppens evne til at optage jern.

Hvor meget C-vitamin er for meget?

C-vitamin optages fra den øvre del af din tyndtarm. Ca. 80% af en enkeltdosis op til 100 mg optages, men ved højere doser nedsættes den andel, der bliver optaget.

Indtager du en enkeltdosis større end 3 g, øges mængden af optaget C-vitamin ikke. Når din organisme er mættet med C-vitamin, bliver overskydende mængder helt automatisk udskilt i urinen.

C-vitamin er vandopløseligt og bliver ikke gemt ikke i kroppen. Derfor er et dagligt indtag af frugt og grønt godt for dig og dit immunforsvar. Og dine tarmbakterier elsker variation.

C-vitamin er blodfortyndende

C-vitamin findes især i frugt og grøntsager. Hvis du har tendens til nyresten eller er i behandling med blodfortyndende medicin, skal du være forsigtig med at indtage ekstra C-vitamin.

Det skyldes, at store mængder C-vitamin kan forstærke effekten af den blodfortyndende medicin, og det er jo ikke hensigten.

Er du i tvivl, bør du altid kontakte din læge. Det samme gælder, hvis du overvejer at øge dit daglige indtag af C-vitamin.

Her er de gode kilder til C-vitamin

Nederst kan du se en oversigt over, hvor meget C-vitamin der er i forskellige typer frugt og grøntsager.

Er du ikke så meget til frugt og grønt, må du ty til en vitaminpille. Men alle kan vist sluge et par havtorn, blende en peberfrugt i sovsen eller komme lidt citronsaft i vandet.