Før sommerferien henvendte en af vores kvindelige patienter sig til os og bad om hjælp. Hun snorkede så meget om natten, at det ødelagde nattesøvnen for både hende og ægtefællen, så de måtte sove i separate værelser.

Derfor ønskede hun at prøve en snorkeskinne for at blive af med problemet. Hun havde selv oplevet, hvor socialt belastende snorken kan være med en forstyrret nattesøvn.

Der skal altid en udredning til

Jeg får ofte spørgsmål omkring snorken, og vi starter altid med at få udredt, om der er tale om polypper, altså en stoppet næse.

Eller om det er decideret søvnapnø, hvor snorken og tænderskæren også kan være en del af symptomerne.

En snorkeskinne kan hjælpe på mild søvnapnø, men har du kraftig søvnapnø, skal du have hjælp til at lære at sove med en iltmaske. Der er mange, som lever med en uopdaget søvnapnø, hvilket på den lange bane er helbredsskadeligt.

Du skal henvende dig til en øre-/næse-/halslæge for at få en undersøgelse for søvnapnø.

Gode rutiner og vaner er vigtige

Den gode nattesøvn med kun en smule snorken handler også om vaner og rutiner. Undgå kaffe, alkohol og store måltider om aftenen. Sørg for at have en god hovedpude og prøv at have faste sengetider og dyrke regelmæssig motion.

Af andre gode råd mod snorken hører vægttab. Som en af mine mandlige patienter fortalte, så vidste han godt, at hans snorken ikke var så slem, når han vejede 5 kg mindre. Det handler om, at vægten hos nogle sætter sig i ansigt og hals og dermed fylder op!

En snorkeskinne kan være løsningen

Når du sover med en snorkeskinne, holder den underkæben fremme under søvnen, og dermed er der mere plads i svælget til, at luften kan passere under den dybe vejrtrækning.

Så snorkeren sover med en dobbeltskinne til over- og undermund, mens tilhøreren slipper for ørepropper og/eller at forlade soveværelset for at få nattero. 

Snorkeskinnen bliver fremstillet efter mål, så den passer kun til dig. Ja, det kræver lidt tilvænning, men en god nattesøvn er guld værd for både dig og din samlever.

Som vores patient udbrød, da hun kom til kontrol efter en sommer med hendes nye snorkeskinne: ”Nu er vi flyttet sammen i soveværelset igen”, og bedre bliver det da ikke.

Når vi har aftalt, at en snorkeskinne vil være godt for dig at prøve, så tager vi et aftryk af dine tænder og dit sammenbid i den stilling, som kæben skal være i, for at lydene bliver minimeret.

Efter 14 dage kommer du igen og får skinnen og en grundig instruktion udleveret. En snorkeskinne som vist ovenover koster ca. 5.000 kr. Er du medlem af Sygesikringen Danmark, får du ca. 500 kr. i tilskud.

Du er velkommen til at kontakte os for at høre mere om snorkeskinnen – og den kan også leveres i lyseblå!

Vel mødt på tandklinikken i Mariager.