Selvom vi er meget fokuserede på klinikken, har vi alligevel også kunnet rumme en personlig udfordring blandt personalet. Vi har alle været gennem en 7-dages ”no sugar challenge” i oktober.

Vi blev inspirerede til at prøve det efter at have været på et aftenkursus med Anette Sams, forsker og forfatter til bøgerne ”Sukkersmart” og ”Ud af diabetes”.

Så vi blev enige om at tage udfordringen op om at prøve det i 7 dage. For hvor svært kan det være at tage 7 dage uden sukker, uden brød, uden frugt. Kun spise 3 gange dagligt og så 30 min. motion om dagen.

Hvor tit siger vi ikke til vores patienter ”stop nu med al den cola… gør det nu”. Men det var nu ikke så let. Og de 7 dage er vigtige, fordi det tager kroppen 7 dage at nedbryde de sygdomslignende sukkermolekyler. Men det tager 30 dage at lave en ny vane, og maven vænner sig faktisk til kål.

Vi havde fælles frokost, hvor vi var meget kålkloge, og vi må som andre før os sande, at det er lettere at tage det sunde valg, når vi er fælles om det. Hvor svært det er i sociale sammenhænge at sige nej tak til slik, vin og kager, som er et typisk dansk hyggefænomen.

Hvor lidt grønsager der er som tilbehør på restauranter og ved gæstemiddage, når nu pasta, ris og kartofler er no go. Hvor bundne vi er af vores morgenmadsrutiner; det var svært at erstatte mælkeprodukter med salat, kød og æg. Og hvor meget majsstivelse, der puttet i mange produkter med det misvisende ord ”light” påstemplet.

Men ingen snacks foran tv’et om aftenen og kun tre måltider dagligt kræver mere energi af vores hjerner, end vi lige havde regnet med. Så nu forstår vi meget bedre, hvor svært det kan være at ændre sine vaner.

En ung fyr, der er ved at skylle sin emalje bort i energidrikke, stopper ikke bare med disse under E-game, hvor kulturen er fastfood og syreholdige sukkerdrikke. Næh, det er hele kulturen i fællesskabet, der skal ændres.

Men det er altid godt at træne sin vilje og reflektere over egen praksis i mange sammenhænge. Læs også mit blogindlæg om Anette Sams (indsæt link til det).

På billederne ser du en af vores frokoster med masser af spidskål under persillen. Og ja der er også balance, så Camilla – vores mesterbager – havde en flot kage med på dag 10, som smagte vidunderligt. Det var nemlig fødselsdag.