Er du forældre til et ungt menneske, der er glad for energidrikke, kan det være, du skal tage en snak med ham eller hende.

Tandlægeforeningen har for nyligt lavet en undersøgelse, hvor de har spurgt 425 tandlæger, om de har oplevet syreskader hos deres patienter. Du kan læse hele artiklen her på TV2.

Resultatet er mildt sagt rystende, for hele 75% siger, at de kan se en stigning i antallet af patienter, der kommer til dem med syreskader.

Især de 18-30-årige er ramt

Det er primært de unge, der får problemer med tænderne efter at have indtaget meget energidrik. Problemet er, at det skræller emaljen af tænderne, og når den først er væk, kommer den ikke igen.

Energidrikke findes også i lightudgaver, men det gør desværre ikke sagen bedre. Problemet er, at produktet er meget surt, uanset om der sukker i eller ej. Hvis der er sukker i, omdanner bakterier i mundhulen sukkeret til syre. På den måde får tænderne altså et dobbelt syrebad.

Hvad kan man gøre for at mindske indtaget af energidrikke?

Et tiltag kunne være at hæve afgiften på produkterne for på den måde at ramme de unge på pengepungen.

Men det handler nok i højere grad om, at både forældre og måske også skolerne tager emnet op med de unge for at få dem til at forstå alvoren af at skulle døje med syreskader på tænderne resten af livet.

I artiklen kan du også læse nogle gode råd fra en tandlæge.

Uanset hvad er det altid bedre at forebygge end at skulle prøve at rette op på tingene, når skaden allerede er sket.

Så har du et ungt menneske, der drikker mange energidrikke, kan det være, du skulle sende ham/hende forbi klinikken til et tjek. Husk at tandpleje er gratis for unge mellem 16-19 år.