Efter flere måneders ørepine, dårlig nattesøvn, et for stort forbrug af smertestillende tabletter som ikke hjalp tilstrækkeligt, træder en patient en sen eftermiddag ind ad døren på klinikken.

Lettere desperat. Han har fået at vide, at der er to måneders ventetid på en MR–scanning, som hans ørelæge har henvist ham til.

Det var næsten ikke til at overskue, det var sommer og ferietid.

Forinden er der gået et par måneder med lægebesøg, som ikke hjalp. Læge og ørelæge kunne ikke finde en årsag. Men der var vist også noget med nogle tænder og varmt og koldt, mente patienten.

Det kan nemlig godt trække op i øret og opfattes som ørepine.

Vi ser på tænderne, og der er et par store og tidligere dybe sølvamalgamfyldninger i undermunden. En røntgenoptagelse viser ingen tegn på caries eller rodbetændelse.

Det viser sig, at der er store og dybe revner i den bagerste tand. Vi fjerner derfor sølvet og toppen af tanden, så der ikke er tyggetryk på mere, og vi lægger en beroligende cement i tanden.

Patienten bliver sendt hjem, og vi må afvente, om det var den rette tand. Nabotanden havde nemlig også en meget stor fyldning.

Behandlingen hjalp sammen med en god nattesøvn. Nu skulle vi videre med en rodbehandling, da revnerne gik til nerven. Desværre fortsatte revnerne, som hedder infraktioner helt ned i roden, og vi var nødt til at fjerne tanden helt. Øv, det er altid ærgerligt at miste en tand.

Vi anbefalede derfor patienten at få sikret de andre tænder mod infraktioner med en plastbehandling og overdækning af tyggeknuderne.

Dette for at de store tyggekræfter, der er på kindtænderne, ikke skulle få bakterier i revnerne til at trække ned til nerven, fordi tanden giver efter under belastning.

Når du kommer hos os, registrerer vi også disse infraktioner og vejleder dig i forhold til en videre behandling.

Vi anbefaler altid, at du kontakter os, hvis du mærker enten kulde- eller varmefølsomhed i tænderne, eller du pludselig har en uforklarlig ørepine.

Vil du læse mere om infraktioner, kan du downloade denne Dentininfraktioner, eller du kan få et eksemplar af den på klinikken.